Presidentti Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin – Tellervo Koivisto laski haudalle yhden punaisen ruusun

Muistomerkin paljastustilaisuuteen saapui Tellervo Koivisto, seuranaan tyttärensä Assi puolisonsa Heikki Allosen kanssa.

Tellervo Koivisto saapui muistomerkin paljastustilaisuuteen seuranaan tyttärensä Assi puolisonsa Heikki Allosen kanssa. (Kuva AOP)

Muistomerkin paljastustilaisuuteen osallistuivat myös presidentit Sauli Niinistö, Tarja Halonen sekä Martti Ahtisaari puolisoineen.

MUISTOMERKKI Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Presidentti Koiviston syntymästä tulee tänään kuluneeksi 95 vuotta.

Koiviston hautamuistomerkin on suunnitellut kuvataitelija, valokuvaaja Perttu Saksa. Hänen teoksensa Kartta voitti keväällä hautamuistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun.

Muistomerkin paljastussanat lausunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvasi Karttaa paljon puhuvaksi muistomerkiksi.

– Presidentti Mauno Koivisto jätti syvän ja pysyvän jäljen kansakuntamme historiaan. Hänen elämäntyöstään täydentyi kartta, joka vahvisti kansanvaltaista Suomea ja johdatti kohti uutta vuosituhatta.

– Presidentti Koiviston kartan keskeiset reitit – eheys, luottamus, oikeudentunto, demokratia ja parlamentarismi ovat suuntia, joihin meidän on jatkossakin hyvä kulkea, presidentti Niinistö sanoi.

Muistomerkin palkintolautakunta kuvasi keväällä 2018 presidentti Koiviston hautamuistomerkkiä sanoilla inhimillinen ja tyylikäs. Valtioneuvoston puolesta tilaisuudessa puhunut ulkoministeri Timo Soini totesi, että inhimillinen ja tyylikäs sopivat kuvaamaan myös Mauno Koivistoa ihmisenä ja koko hänen elämäntyötään.

Muistomerkin materiaalina on Varpaisjärveltä louhittu musta diabaasi ja se painaa 9 000 kiloa.
Muistomerkin materiaalina on Varpaisjärveltä louhittu musta diabaasi ja se painaa 9 000 kiloa. (Kuva Perttu Saksa/ Valtioneuvoston kanslia)

Valtioneuvoston kanslia käynnisti presidentti Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun tämän vuoden alussa. Kilpailuun saapui 138 ehdotusta. Toimikunta päätyi selkeästi ja yksimielisesti voittajaan.

Rukouksen tilaisuudessa luki presidentti Koiviston hautaan siunannut piispa Eero Huovinen. Musiikista vastasivat Kaartin soittokunta kapellimestarinaan musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola ja Ylioppilaskunnan Laulajat kuoronjohtaja Pasi Hyökin johdolla.

Tellervo Koivisto laski miehensä muistomerkille yhden punaisen ruusun, sama koskettava ele nähtiin hautajaisissa. Muistomerkin paljastustilaisuuteen osallistuivat presidentti Koiviston omaisten lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, eduskunnan puhemies Paula Risikko ja varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Tuula Haatainen sekä presidentti Tarja Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari puolisoineen.

Tellervo Koivisto laski yhden punaisen ruusun hautamuistomerkille.
Tellervo Koivisto laski yhden punaisen ruusun hautamuistomerkille. (Kuva Jussi Toivanen/ Valtioneuvoston kanslia)

Valtioneuvostoa edustivat ulkoministeri Timo Soini, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Kartta-hautamuistomerkki on 250 cm leveä, 160 cm syvä ja 75 cm korkea. Sen materiaalina on Varpaisjärveltä louhittu musta diabaasi ja se painaa 9 000 kiloa. Muistomerkin valmistamiseen ovat osallistuneet Perttu Saksan kanssa Loimaan Kivi Oy ja Kultaus Snellman Oy.

Sivuseinät ja tausta koostuvat rikkoutuneista kivipinnoista, jotka on louhittu käsin lekalla työstämällä. Etuseinä ja kultaisia halkeamia sisältävä kansiosa on hiottu kiiltäväksi. Koiviston nimi ja vuosiluvut on kirjattu kiven etuseinään taiteilijan patinoimilla pronssikirjaimilla.

  • Lähde Valtioneuvoston kanslia

Lue myös: Törnin jääkäreiden viimeinen tervehdys – aseveljen muistoa kunnioittaen

Kommentoi Facebookissa