Presidentti Niinistö kommentoi Isis-palautuksia – ”Pohjoismaissa linjana on ollut se, että haetaan orpoja ja sairaita lapsia”

Presidentti Sauli Niinistö sanoi odottavansa hallituksen päätöstä, ennen kuin hän lähtee hallitusta tukemaan.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi odottavansa hallituksen päätöstä, ennen kuin hän lähtee hallitusta tukemaan. (Kuva Matti Porre/ Valtioneuvoston kanslia)

Tasavallan presidenttikään ei ole saanut selkoa siitä, mitä kaikkea asiassa on tapahtunut.

ISIS-PERHEET Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vastannut kysymyksiin ja keskustellut kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä Ylen presidentin kyselytunnilla. Toimittajana ohjelmassa oli Sakari Kilpelä.

Presidentti Niinistö toisti kantansa, jonka mukaan hallituksen tulisi selkiyttää linjansa al-Holin leirin Isis-puolisoiden sekä heidän lastensa mahdollisesta kotiuttamisesta poliittisella päätöksellä. Liikkeellä oleva erisuuntainen tieto on hämmentänyt julkista keskustelua.

– Joudun kyllä tunnustamaan, etten minäkään ihan selkoa saanut, enkä ehkä vieläkään, että mitä kaikkea tässä nyt on jo tapahtunut, mitä on mietitty.

Presidentti totesi, ettei halua painostaa hallitusta muodostamaan tiettyä kantaa, joka tulee Niinistön tietojen mukaan tietoon maanantaina. Presidentti sanoi odottavansa hallituksen päätöstä, ennen kuin hän lähtee hallitusta tukemaan.

– Ehkä kannattaa nyt kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että muissa Pohjoismaissa ja aika pitkälti Euroopassakin linjana on toistaiseksi ollut se, että haetaan orpoja ja sairaita lapsia, Niinistö tyytyi lausumaan.

Linjassa painavat sekä inhimilliset asiat, lasten oikeudet, että turvallisuustekijät. Hallitus ei ole toistaiseksi tehnyt poliittista päätöstä Syyriassa al-Holin leirillä olevien Suomesta lähtöisin olevien Isis-vaimojen sekä heidän lastensa asiassa.

Suojelupoliisin mukaan terroristijärjestöön kytköksissä olleet palaavat henkilöt aiheuttavat turvallisuusriskin Suomessa. Kurdien vartioimalla leirillä on kymmenkunta suomalaista Isis-vaimoa sekä noin 30 lasta. Keskusta on pääsääntöisesti vastustanut aikuisten auttamista Suomeen, vihreät ja vasemmistoliitto ovat myötämielisimpiä kaikkien paluulle.

Oppositiopuolueet ovat jättäneet asiasta välikysymyksen, johon hallitus tulee vastaamaan tiistaina. Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti on aloittanut tutkinnan tapahtuneesta ja ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta asiassa.

Lue myös: Kiistetty suunnitelma kaikkien Isis-perheiden palauttamisesta on olemassa – ”Hallituksen hiljaisella hyväksynnällä”

Kommentoi Facebookissa