Kiistetty suunnitelma kaikkien Isis-perheiden palauttamisesta on olemassa – ”Hallituksen hiljaisella hyväksynnällä”

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei antanut uutta tietoa kiistellystä operaatiosta, josta oppositiopuolueet tekivät välikysymyksen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto ei antanut uutta tietoa operaatiosta, josta oppositiopuolueet tekivät välikysymyksen. (Kuva Kosti Keistinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Kaikki oppositiopuolueet jättivät hallitukselle välikysymyksen toimien asianmukaisuudesta.

ISIS-PERHEET Eduskunnan oppositioryhmät – perussuomalaisten eduskuntaryhmä, kokoomuksen eduskuntaryhmä, kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä ja Liike Nyt -eduskuntaryhmä – jättivät tänään välikysymyksen hallitukselle.

Kysymys koskee Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden Isis-perheiden kotiuttamista ja toimien asianmukaisuutta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on perussuomalaisten eduskuntaryhmän Jussi Halla-aho. Hallitus vastaa välikysymykseen istunnossa ensi tiistaina 17.12. ja äänestys on keskiviikkona 18.12. klo 10 alkavassa istunnossa.

Jo jonkin aikaa on kiistelty siitä, onko Suomella ollut operaatio tai suunnitelma palauttaa Suomeen al-Holin leiriltä Syyriaan lähteneet Isis-taistelijoiden kymmenkunta vaimoa sekä heidän noin kolmekymmentä lastaan. Suojelupoliisi on arvioinut palaajien muodostavan turvallisuusuhan.

Pääministeri Sanna Marin on kehottanut kysymään asiasta ulkoministeri Pekka Haavistolta, mutta Marin myös totesi tänään eduskunnassa, että asiaa on käsitelty hallituksen iltakoulussa ja Haaviston toimille on ”hallituksen hiljainen hyväksyntä”.

– Minulla ei ole tietoa mistään viranomaisoperaatiosta, päivämääristä eikä henkilöistä, Marin kuitenkin vakuutti.

Keskustan kansanedustajat ovat olleet tuohtuneita tapahtuneesta ja kokevat olevansa pimennossa. Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni linjasi periaatteitaan.

– Olen aivan samojen lehtitietojen varassa kuin tekin. Keskustan linja on, että terroristeja ei kuitenkaan pidä tukea eikä auttaa, Kulmuni kommentoi.

Ulkoministeri, vihreiden Pekka Haavisto on kiistänyt, että mitään suunnitelmaa palauttamisesta olisi olemassa, vaan on tehty ainoastaan alustavia kaavailuja siltä varalta, että leiriltä pääsisi ihmisiä ulos ja he olisivat palaamassa Suomeen.

Tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa Haavisto ei ottanut kantaa siihen, onko operaatiota valmisteltu yksityiskohtaisesti ja pitäisikö toiminnalle saada presidentti Sauli Niinistön ehdottama poliittinen päätös. Haavisto myös selitti, miksi operaatio on koko ajan kiistetty ja suunnitelmat salattu.

– Jos tulisi esimerkiksi tieto, että vain lapset haetaan leiriltä, heitä saatettaisiin alkaa piilotella leirillä, Haavisto perusteli.

Yleisradio vahvistaa nähneensä asiakirjan kiistetystä al-Hol-operaatiosta. Ulkoministeriö on todellakin valmistellut kaikkien halukkaiden palauttamista Syyriasta. Suunnitelman päätavoite oli tuoda suomalaiset Irakin Erbilin kautta Suomeen charter-lennolla tällä viikolla.

Marraskuussa ulkoministeriön johdolla luodun suunnitelman yksityiskohtia käydään läpi asiakirjassa, joka on päivätty 21.11.2019. Varsinainen operaatio on ollut sillä hetkellä luonnosvaiheessa ja siihen on varauduttu tekemään muutoksia. Varasuunnitelmana on useamman charter-lennon käyttäminen.

Mukana Korpi-operaationimeä kantavan suunnitelman työryhmässä on ulkoministeriön, sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja puolustusministeriön edustus. Asiakirjan on allekirjoittanut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka aiemmin kiisti Ylelle tietävänsä mitään al-Holin leiriläisten siirtämisestä Suomeen.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on aloittanut tutkinnan tapahtuneesta ja ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta.

Lue myös: Isis-perheet aiotaan palauttaa al-Holin leiriltä Suomeen – eri lähteet vahvistavat UM:n suunnitelmat charter-lennoista

Kommentoi Facebookissa