Presidentti Niinistö maakuntamatkalla – ”Emme aina muista kuinka hyvin asiat ovat täällä”

Uudenmaan maakuntamatka alkoi Porvoosta Borgå Gymnasiumin ja Linnankosken lukion oppilaiden kyselytunnilla.

Uudenmaan maakuntamatka alkoi Porvoosta Borgå Gymnasiumin ja Linnankosken lukion oppilaiden kyselytunnilla. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Nuoret tekivät kysymyksiä ja kertoivat omista tulevaisuuteen liittyvistä huolista ja toiveistaan.

SUOMI 100 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Porvoossa ja Vantaalla eilen.  Uudenmaan maakuntamatka alkoi Porvoosta, jossa presidentti osallistui Borgå Gymnasiumin ja Linnankosken lukion oppilaiden kyselytunnille.

Suomeksi ja ruotsiksi käydyssä keskustelussa oppilaat kysyivät muun muassa ilmastonmuutoksesta, Nato-jäsenyydestä, pakolaiskriisistä, koulutuksesta sekä tulevista presidentinvaaleista. Nuoret kiinnostuvat presidentin mukaan politiikasta, jos edetään asioiden kautta ja käsitellään nuoria kiinnostavia aiheita.

– Kun tajuaa, että hetkinen, ilmastonmuutoksen torjumiseen voi vaikuttaa poliittisen järjestelmän kautta, niin se johdattelee demokratian välineitten käyttöön, presidentti kuvaili.

Presidentiltä kysyttiin myös hyviä neuvoja tulevaisuutta varten.  Niinistö kehotti luottamaan tulevaisuuteen. Kaikkia maailman murheita ei pidä ottaa niskaansa.

Kyselytunnin jälkeen presidentti Niinistö tutustui Borgå Gymnasiumin kirjastoon. Vuonna 1728 perustettu kirjasto on Suomen vanhin. Kirjastoa esitellyt lehtori Stefan Hagman kertoi, että kokoelmaan ei enää tuoda, eikä siitä poisteta kirjoja.

Moni kirjaston kirja on Suomessa ainutlaatuinen. Kolme vanhinta kirjaa kokoelmassa on painettu ennen vuotta 1501: vanhin kirja on Venetsiassa 1482 painettu matematiikan kirja. Lehtori Hagman esitteli presidentille myös käsin kirjoitetun Ruotsin lakikirjan 1500-luvulta, jota on käytetty Olavinlinnassa.

Borgå Gymnasiumin kirjastoa esitellyt lehtori Stefan Hagman. Vuonna 1728 perustettu kirjasto on Suomen vanhin ja moni kirjaston kirja on Suomessa ainutlaatuinen.
Borgå Gymnasiumin kirjastoa esitellyt lehtori Stefan Hagman. Vuonna 1728 perustettu kirjasto on Suomen vanhin ja moni kirjaston kirja on Suomessa ainutlaatuinen. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Lukiolaisten kyselytunnin jälkeen presidentti Niinistö tapasi kaupunkilaisia Porvoon torilla. Tervehdyksensä aluksi presidentti Niinistö sanoi, että Porvoon murhenäytelmä on koskettanut kaikkia suomalaisia ja otti osaa surmatun lapsen läheisten suureen suruun.

Presidentti Niinistö kuitenkin muistutti, että 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhliva Suomi on kaikkia hyvää mittaavien tutkimusten kärjessä.

– Emme aina muista kuinka hyvin asiat ovat täällä, presidentti sanoi.

Presidentti totesikin, että voisi puhua pohjoismaisesta brändistä, sillä myös muut Pohjoismaat ovat tutkimusten kärjessä. Kansalaistapaamisen jälkeen presidentti Niinistö keskusteli kaupungin ja maakunnan johtajien kanssa ajankohtaisista asioista Porvoon kaupungintalolla.

Maakuntavierailu päättyi tiedekeskus Heurekaan Vantaalle, jossa presidentti Niinistö osallistui Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran 50-vuotisjuhlaan.

Presidentti Niinistö luovutti juhlassa myös Ratkaisu 100 -kilpailun palkinnon. Miljoonan euron palkinto jaettiin tekoälyn osaamisen tunnistamiseen valjastavalle Headaille sekä nuorten piilevien vahvuuksien tunnistamisen Positiivinen CV -tiimille.

Juhlan yhteydessä presidentti tapasi myös nuoria tulevaisuusleiriläisiä. Nuoret esittelivät tekemänsä videoteoksen tulevaisuuteen liittyvistä huolista ja toiveistaan. Nuoret olivat huolissaan muun muassa keskustelun polarisoitumisesta, fyysisen koskettamisen loppumisesta teknistyvässä maailmassa, ilmastonmuutoksesta ja työpaikoista.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa