Presidentti Niinistö mukana aloitteessa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi – tarvitaan lisää toimia

Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellen esitteli aloitteen syyskuussa 2018 järjestetyssä eurooppalaisten presidenttien Arraiolos-tapaamisessa Riiassa.

Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellen esitteli aloitteen syyskuussa 2018 järjestetyssä eurooppalaisten presidenttien Arraiolos-tapaamisessa Riiassa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistö ja joukko eurooppalaisia valtionpäitä vetoavat ilmastokriisin pysäyttämiseksi.

ILMASTONMUUTOS Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on mukana Itävallan liittopresidentti Alexander Van der Bellenin eilen julkaistussa aloitteessa, jossa vaaditaan kunnianhimoisempia toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Aloitteessa on mukana kuudentoista eurooppalaisen maan valtion- tai hallituksenpäät. Allekirjoittajat vetoavat Pariisin ilmastosopimuksen osapuoliin yhteisen, päättäväisen ja nopean toiminnan aloittamiseksi maailmanlaajuisen ilmastokriisin pysäyttämiseksi.

Ilmastoaloite liittyy Puolan Katowicessa joulukuussa pidettävään YK:n ilmastokokoukseen. Aloitteen allekirjoittajien mukaan Katowicen kokouksella on Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta erityinen vastuu, sillä siellä sovitaan sopimuksen toimeenpanon säännöistä.

Viisitoistakohtaisessa aloitteessa todetaan, että Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan lisää toimia. Allekirjoittajien mukaan olemme kollektiivisesti vastuussa tuleville sukupolville siitä, että teemme kaiken inhimillisesti mahdollisen ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja sen haittavaikutuksiin sopeutumiseksi.

Allekirjoittajien joukossa ovat Suomen ja Itävallan presidenttien lisäksi muun muassa Saksan, Islannin, Italian ja Sveitsin presidentit sekä Hollannin ja Ruotsin pääministerit.

Presidentti Niinistö osallistuu YK:n ilmastokokouksessa 3. joulukuuta järjestettävään valtionpäämieskokoukseen, jossa hän pitää Suomen kansallisen puheenvuoron. Katowicessa tavoitteena on sopia Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanon säännöistä sekä keskustella ilmastonmuutokseen sopeutumisesta, ilmastotoimien rahoituksesta ja lyhyen aikavälin päästövähennystoimista.

Presidentti Niinistön johtamaan Suomen valtuuskuntaan kuuluu lisäksi muun muassa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Ilmasto lämpenee hälyttävällä vauhdilla – riskiraja saavutetaan vuonna 2050

Kommentoi Facebookissa