Presidentti Niinistö oikaisi kohuartikkelia – Tuomioja epäilee jutun motiivia

Ei veljekset kuin ilvekset, mutta Erkki Tuomioja ja Sauli Niinistö ovat olleet hyvässä keskusteluyhteydessä kuten aikoinaan suurlähettiläspäivillä.

Ei veljekset kuin ilvekset, mutta Erkki Tuomioja ja Sauli Niinistö ovat olleet hyvässä keskusteluyhteydessä kuten aikoinaan suurlähettiläspäivillä. (Kuva AOP)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä Erkki Tuomioja oikaisivat väitettyä ”rajua riitaansa”.

POLITIIKKA Iltalehden erikoistoimittaja Olli Ainola kirjoitti tänään julkaistun IL EXTRA -merkityn turvallisuuspoliittisen analyysin otsikolla IL paljastaa: Raju riita kulisseissa Suomen sota-avusta Virolle – eduskunta haastaa Niinistöä”.

Spekulatiivisen artikkelin kärki on siinä, että tasavallan presidentti ja eduskunta olisivat eri mieltä, onko Suomi EU-maiden ja Naton rintamassa tukemassa Baltiaa sotilaallisesti. Ainolan mukaan eduskunnassa erityisesti Erkki Tuomioja yrittää kaataa Sauli Niinistön politiikan.

Hallitus antoi viime kesänä eduskunnalle ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon. Matti Vanhasen johtama eduskunnan ulkoasiainvaliokunta nostaa esille omassa mietinnössään kaksi asiaa, joita ei ollut pääministeri Juha Sipilän hallituksen ja ulkopolitiikkaa johtavan presidentin selonteossa.

Maininnat olivat, että ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan” sekä ”Suomen tulee toimia niin, ettei se sotilaallisen konfliktin sattuessa joudu sotatoimien kohteeksi”.

Puolustusselonteossa hallitus ja presidentti puolestaan kirjoittivat, että eduskunnan kannanotto Suomen alueen käytön kieltämisestä vihamielisessä tarkoituksessa muita valtioita vastaan ”ei rajoita Suomen mahdollisuuksia antaa ja ottaa vastaan kansainvälistä apua tai tiivistää puolustusyhteistyötä”.

Presidentin kynästä – Ongelmatonta yhteistyötä

Asiasta nousi kohu, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tänään presidentin verkkosivuilla halunnut poikkeuksellisesti oikaista Ainolan kirjoitusta. Teksti ”Presidentin kynästä – Ongelmatonta yhteistyötä” kuuluu kokonaisuudessaan näin:

”Tämän työn varjopuolia on kun jostain sivulta tungetaan päähäni ajatuksia ja motiiveja, joita siellä ei ole.

Olli Ainolan käsittämätön kirjoitus Iltalehdessä tänään on siitä esimerkki. Hänen mukaan vallitsee syviä ristiriitoja minun ja Erkki Tuomiojan ja oikeastaan koko eduskunnan välillä.

Olen toiminut hyvässä yhteistyössä Erkki Tuomiojan kanssa hänen ulkoministeriaikanaan ja olemme myös sen jälkeen pitäneet tiivistä keskusteluyhteyttä, jota arvostan. Erimielisinä emme koskaan ole eronneet eikä sellaista ole nytkään ilmassa.

Olen korostanut eduskunnan merkitystä viimeisen sanan sanojana myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä. Tiiviillä yhteydenpidolla valiokuntiin olen halunnut luoda eräänlaista parlamentaarista katetta myös omille toimilleni ja ymmärtääkseni myös valiokunnissa on arvostettu tätä, moni on sen julki sanonutkin.  Noissakaan  tapaamisissa ei ole tullut esiin mitään erimielisyyksiä. Yhteydenpitoa tulen myös jatkamaan.

Ainolalle tarjottiin tilaisuutta keskustella kanssani asian tarkentamiseksi. Ikävä kyllä hän ei tarjoukseen tarttunut.”

Tuomioja – Kenen asialla päivän Ainola?

Myös väitetty toinen osapuoli, pitkäaikainen entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ihmettelee kirjoitusta ja epäilee sen motiiveja. Hän ei näe minkäänlaisia ongelmia suhteessaan Niinistöön kommentoidessaan asiaa omilla verkkosivuillaan:

”Olli Ainolan kirjoitus tämän lauantain Iltalehdessä on käsittämätön. Olen ulkoministerinä edellisen hallituksen aikaan toiminut erinomaisessa yhteisymmärryksessä Tasavallan Presidentin kanssa kaikissa ulko- ja turvallisuuspolitiikan peruskysymyksissä.  Yhteydenpitomme on jatkunut samassa hengessä myös sen jälkeen ja olemme olleet hyvin tyytyväisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyssä eduskunnassa saavutettuun laajaan yhteisymmärrykseen.

Jää vain miettimään kenen aloitteesta ja missä tarkoituksessa tällaisia juttuja tehdään.”

Sosialidemokraattien piirissä on arveltu, että Ainolan kohde olisikin presidentin sijasta SDP.

Lisää spekulaatioita, olkaa hyvä

Erikoistoimittaja Olli Ainola on arvostettu pitkän linjan journalisti. Hän tuli tunnetuksi erityisesti Yleisradion MOT-ohjelmasta, jossa selvitettiin niin sanottuja Stasi-listoja.

Ilta-Sanomat paljasti aikoinaan Ainolan avopuolison olevan kokoomuksen silloinen äänikuningatar Marja Tiura. Tiura joutui kohun keskelle kevään 2007 eduskuntavaalikampanjaansa Kehittyvien maakuntien Suomelta saamastaan vaalirahoituksesta, muun muassa lentolipuista.

Tiura itse kertoi lisäksi Apu-lehdessä lokakuussa 2010, että keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen olisi houkutellut häntä puolueloikkaukseen. Korhonen sanoi asian olleen päinvastoin, ja Tiuran epäiltiin käyttävän asiaa painostaakseen itselleen ministerinpaikan.

Nelosen uutiset puolestaan väitti, että Ainola oli ollut yhteydessä kokoomustahoihin, jotta puolue tukisi hänen vaikeuksiin joutunutta puolisoaan. Tiura palautti alun perin Nova Groupilta lähtöisin ollutta vaalirahaa konkurssipesään, samoin kuin Sauli Niinistö. Niinistö toimi eduskunnan puhemiehenä vuosina 2007–2011. Tiedossa ei ole, että Ainola olisi ollut yhteydessä juuri Niinistöön.

Asia johti Ainolan siirtymiseen sivuun Yle Uutisten politiikasta ja lopulta omaan eroilmoitukseen. Marja Tiura putosi eduskunnasta vuonna 2011.

Kommentoi Facebookissa