Presidentti Niinistö YK:n yleisistunnossa New Yorkissa – ”Yksikin seksuaalinen hyväksikäyttötapaus on liikaa”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n yleiskokouksen avajaisissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n yleiskokouksen avajaisissa. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistön mukaan YK voi olla uskottava vain, jos se elää niin kuin opettaa.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Yhdistyneiden kansakuntien 73. yleiskokouksen avajaisviikolle 23.–28. syyskuuta 2018 New Yorkissa Yhdysvalloissa. Niinistö vierailee matkan aikana myös Washingtonissa.

Maanantaina presidentti Niinistö osallistui Nelson Mandelan kunniaksi järjestettyyn Nelson Mandela Peace Summit -juhlaistuntoon sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin isännöimälle vastaanotolle. Tiistaina Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron YK:n yleiskokouksen avajaisissa.

Presidentti Niinistö sanoi, että YK:n kolme peruspilaria – rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys – ovat edelleen ajankohtaisia. Hän muistutti, että kestävyyden, ilmastonmuutoksen ja muuttoliikkeen kaltaiset asiat ovat oleellisia rauhan ja turvallisuuden kysymyksiä. YK voi myös olla uskottava vain, jos se elää niin kuin opettaa.

–  Missä tahansa organisaatiossa yksikin organisaation sisäinen seksuaalinen hyväksikäyttötapaus on liikaa. Erityisesti tämä pätee organisaatioon, joka painottaa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien merkitystä. Olen ylpeä siitä, että olen Circle of Leadership -aloitteen jäsen, ja toivotan tervetulleeksi toimet kaikenlaisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi ja kitkemiseksi koko YK-järjestelmästä, Niinistö totesi.

Hetki ennen YK:n 73. yleiskokouksen alkua – Suomen valtuuskunnan pj, presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.
Hetki ennen YK:n 73. yleiskokouksen alkua – Suomen valtuuskunnan pj, presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. (Kuva Katri Makkonen/ Tasavallan presidentin kanslia)

Ilmastonmuutos on Niinistön mukaan erinomainen esimerkki tarpeesta ripeään globaaliin toimintaan. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin tuleva raportti alleviivaa entisestään toimien kiireellisyyttä. Mustan hiilen päästöt nopeuttavat osaltaan merkittävästi arktisen alueen merijään sulamista.

–  Pohjoisessa olemme joutuneet todistamaan, miten huolestuttavan nopeasti arktinen alue lämpenee. Eikä kyse suinkaan ole pelkästä alueellisesta ongelmasta, sillä arktisen alueen lämpeneminen uhkaa koko maailman ilmastojärjestelmää.

Presidentti Niinistö totesi myös, että rauha ja turvallisuus, ihmisoikeudet sekä kehitys eivät ole kestäviä ilman naisten ja nuorten osallistumista. Naisten ja nuorten ääntä on kuunneltava, ja sen perusteella on toimittava.

–  Naisten, lasten ja nuorten tarpeet jätetään edelleen liian usein sivuun rauhanneuvotteluissa. Suomi edistää naisten tehokasta osallistumista rauhanprosesseihin Pohjoismaisten naisrauhanvälittäjien verkoston kautta, presidentti sanoi.

Keskiviikkona 26. syyskuuta presidentti Niinistö osallistuu YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin HeForShe-tapahtumaan, jonka vaikuttajaryhmään hän on kuulunut vuodesta 2015 lähtien. Presidentti Niinistö pitää tilaisuudessa puheenvuoron muiden vaikuttajaryhmään kuuluvien valtioiden ja hallitusten päämiesten puolesta.

Vaikuttajaryhmän jäsenet eli HeForShe IMPACT Championit ovat sitoutuneet toimimaan sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseksi ja rohkaisemaan erityisesti miehiä ja poikia mukaan tasa-arvotyöhön.

Presidentti Niinistön ohjelmassa on lisäksi useita kahdenvälisiä tapaamisia sekä New Yorkissa että Washingtonissa. Presidentti toimii YK:n yleiskokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Niinistö lähtee YK:n yleiskokoukseen New Yorkiin – Trump isännöi vastaanottoa

Kommentoi Facebookissa