Presidentti palkitsi seitsemän rohkeaa mitalilla – ”Pelkäänpä pahoin, että naapurini ei olisi selvinnyt”

Ilkka Horelli ja Mikael Luukanen onnittelevat naapurinsa hengen pelastanutta Tauno Vuorisaloa.

Ilkka Horelli ja Mikael Luukanen onnittelevat naapurinsa hengen pelastanutta Tauno Vuorisaloa. (Kuva AVI)

Hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta.

HENGENPELASTUSMITALI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt hengenpelastusmitalit seitsemälle henkilölle. Palkittavat ovat saaneet ja saavat mitalinsa aluehallintovirastojen luovuttamina sen mukaan, missä henkilöt asuvat. Hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli kaikkiaan 44 ehdotusta, joista se puolsi seitsemää esitystä.

Tasavallan presidentin myöntämä hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Filosofi Esa Saarisen assistentti Jaakko Korhoselle myönnettiin mitali henkirikokselta pelastamisesta, kun hän auttoi pysäyttämään luennolle saapuvaa Saarista puukottaneen miehen Otaniemessä. Thaimaan sankarisukeltaja Mikko-Pietari Paasi sekä Sami Marko Juhani Hauta palkittiin onnettomuudesta pelastamisesta.

Torsti Heikki Kirvelä pelasti liikuntarajoitteisen naapurinsa tulipalosta. Seppo Johannes Kallio, Raimo Oskari Korhonen sekä Tauno Alari Vuorisalo palkittiin hengenpelastusmitalilla avannosta pelastamisesta.

Palkinnon Vuorisalolle luovuttivat tällä viikolla Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen sekä pelastustoimen johtaja Ilkka Horelli. Porin Ahlaisista oleva eläkeläinen Tauno Vuorisalo on huomionosoituksesta otettu.

– Täytyy sanoa, että hienolta tuntuu saada mitali ja kiitoksia.

Tauno Vuorisalo tuntee Keikveden rannat ja jäät, sillä hän on asunut alueella koko ikänsä. Hän on monet kerrat varoittanut muita heikoista jäistä, joten tuttavamiehelle Jouni Granathille tapahtunut kohtalokas jäihin vajoaminen olisi voinut tapahtua jollekin toiselle ja jo aiemmin.

Sinä huhtikuisena iltana vuosi sitten, jolloin Vuorisalo sai hätääntyneen puhelinsoiton ja tiedon, että tuttava oli pudonnut jäihin saaren ja mantereen välille, oli kaksi onnekasta tapahtumaa. Ensimmäinen oli se, että jäihin vajonneen Jounin avovaimo oli tullut rantaan hakemaan koiraa ja oli kuullut miehensä huudot. Toinen liittyi tuulen suuntaan.

– Kun sain Jounin veneeseen, hän oli erittäin kylmettynyt eikä pystynyt puhumaan. Kävelin jäitä pitkin saareen ja hain mökistä täkkejä. Toin ne takaisin veneelle ja peitin hänet. Kesti noin 15 minuuttia ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle. Jos olisi tuullut pohjoisesta, pelkäänpä pahoin, että naapurini ei olisi selvinnyt.

Hengenpelastusmitalia Tauno Vuorisalolle ehdotti nimenomaan Jouni Granath.

Lue myös: Sankarisukeltaja Mikko Paasi nöyränä Thaimaan kuninkaan myöntämästä kunniamerkistä – ”Meitä oli siellä niin monta”

Kommentoi Facebookissa