Presidentti Sauli Niinistö ja USA:n puolustusministeri James Mattis – ”Meillä oli vain yksi aihe: rauha”

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin Presidentinlinnassa.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin Presidentinlinnassa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Tapaamisessa vakuutettiin Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden olevan vahvemmat kuin koskaan.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin Presidentinlinnassa tänään. Noin tunnin kestäneen keskustelun aiheina olivat muun muassa Euroopan turvallisuustilanne, Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyö sekä Pohjois-Korean tilanne.

Tapaamisen päätteeksi presidentti Niinistö ja puolustusministeri Mattis antoivat medialle lausunnot. Presidentti Niinistö summasi keskustelunaiheet tiiviisti.

– Meillä oli vain yksi aihe: rauha. Keskustelimme siitä, miten säilyttää maailmassa rauha. Ajatuksemme siitä ovat hyvin samansuuntaisia, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö esitti lisäksi surunvalittelut Texasin edellisenä päivänä tapahtuneen joukkoampumisen johdosta.  Puolustusministeri Mattis onnitteli puolestaan presidenttiä ja koko Suomea maamme 100-vuotisesta itsenäisyydestä.

Mattis kiitti Suomen toimintaa niin rauhanturvaamisessa, ihmisoikeuksien edistämisessä, Isisin vastaisessa koalitiossa kuin hybridiuhkien torjumisessa.

– Osoitatte olevanne tosissanne vapautenne ja itsenäisyytenne suhteen. Siitä todistaa myös sitoutumisenne Pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön kuin Arktisen neuvoston puheenjohtajuutenne, Mattis sanoi.

– Toivotamme tervetulleeksi niin syventyvän kahdenvälisen yhteistyömme kuin syventyvän Nato-kumppanuutemme. Tämän päivän keskusteluissamme totesimme jälleen kerran, että Suomen ja USA:n suhteet ovat vahvemmat kuin koskaan.

Näin totesi myös presidentti Niinistö vieraillessaan syyskuussa Yhdysvalloissa, toista kertaa kahden kuukauden aikana. Päivän Lehden artikkelin vierailusta löydät tästä.

Kyseessä oli myös toinen tapaaminen presidentti Niinistön ja puolustusministeri Mattisin välillä. Ensimmäisen kerran he tapasivat helmikuussa Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä.

Lehdistötilaisuudessa esille nousi puolustusministeri Jussi Niinistön valmistelema sotaharjoitus, johon kutsuttaisiin Ruotsin Aurora-sotaharjoituksen tapaan mukaan esimerkiksi Yhdysvallat. Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ehti jo syyttää puolustusministeriä sooloilusta.

Presidentti Niinistö muistutti, että eduskunta on jo aikaisemmin hyväksynyt selonteon, jossa linjataan Suomen tiivistävän harjoittelutoimintaansa. Presidentti itse totesi lähtökohtaisesti suhtautuvansa myönteisesti ajatukseen, että harjoitustoimintaa kehitetään.

– Jos tällaista pääsotaharjoitusta nimenomaan vapautuvalle asevelvollisjoukolle suunnitellaan, niin on niitä nyt ennenkin ollut.

Puolustusministeri Mattis osallistuu Suomen vierailullaan Helsingissä järjestettävään Pohjoisen ryhmän eli Northern Groupin puolustusministereiden työistuntoon, joten hän tapaa myös puolustusministeri Niinistön. Istunnossa keskustellaan Pohjois-Euroopan turvallisuuskysymyksistä sekä alueellisesta ja transatlanttisesta puolustusyhteistyöstä.

Northern Group -ryhmittymään kuuluvat Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi Alankomaat, Iso-Britannia, Puola ja Saksa.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa