Presidentti Sauli Niinistö tapasi Donald Trumpin Valkoisessa talossa – ”Aina vain vauhtia enemmän”

Presidentti Donald Trump vastaanotti presidentti Sauli Niinistön Valkoiseen taloon.

Presidentti Donald Trump vastaanotti presidentti Sauli Niinistön Valkoisessa talossa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia

Niinistön mukaan Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Washingtonissa keskiviikkona 2. lokakuuta 2019. Presidentti Trump toivotti presidentti Niinistön tervetulleeksi Valkoiseen taloon puoliltapäivin.

Ohjelmassa olivat ensin kahdenväliset keskustelut presidentti Trumpin työhuoneessa Oval Officessa, minkä jälkeen päivä jatkui työlounaan merkeissä. Yhteisessä lehdistötilaisuudessaan presidentit kertoivat puhuneensa muun muassa turvallisuudesta, arktisesta alueesta, asevalvonnasta sekä maiden välisestä kauppa- ja teknologiayhteistyöstä.

– Meillä on paljon yhteistyötä turvallisuuden ja puolustuksen aloilla. Uskon, että jaamme sen ajatuksen, että valtion tärkein tehtävä on taata kansalaistensa turvallisuus, presidentti Niinistö sanoi lausuntonsa aluksi.

Hän kertoi myös Euroopan unionin kiinnittäneen viime vuosina huomiota turvallisuuteen ja muistutti yhteisille arvoille perustuvan transatlanttisen yhteistyön merkityksestä.

– Tiedämme, että Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja, mutta minä sanon, että Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa. Mielestäni mitä vahvempi Eurooppa meillä on, sen vahvempi kumppani Yhdysvalloilla on, Niinistö kommentoi.

Presidentti Niinistön ja presidentti Trumpin kahdenväliset keskustelut pidettiin työhuoneessa.
Presidentti Niinistön ja presidentti Trumpin kahdenväliset keskustelut pidettiin työhuoneessa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Trump joutui vastaamaan tilaisuudessa toimittajien kärkkäisiin kysymyksiin virkarikostutkinnasta, mutta huomio kiinnittyi myös presidentin rentoon ja tuttavalliseen suhtautumiseen Niinistöön. Trump muun muassa läpsäisi Niinistöä polvelle ja totesi Suomen olevan onnellinen maa, ja Niinistön onnellinen mies.

Myös Niinistö kommentoi vierailua Valkoisessa talossa jälkeenpäin epävirallisemmin Twitterissä.

”Kuudes visiitti White Houseen tehty. Ekasta 17 vuotta, kolme US presidenttiä tavattu. Aina vaan vauhtia enemmän.”

Työvierailun aikana keskustelua käytiin myös kauppa- ja teknologiayhteistyöstä. Presidentit kertoivat lehdistötilaisuuden jälleen julkaistussa yhteisessä lausunnossaan Suomen ja Yhdysvaltojen tiivistävän kahdenvälistä ja transatlanttista yhteistyötä muun muassa innovaation, tutkimuksen ja tekniikan aloilla.

Niinistö mainitsi myös Suomen tulevat hävittäjähankinnat, ehdokkaiden joukossa on kaksi yhdysvaltalaista konetta, F-35 ja Super Hornet. Trump oli kuvaillut Yhdysvaltain hävittäjien olevan parhaita.

Suomalaisdelegaatio osallistui työlounaaseen Valkoisen talon kabinettihuoneessa.
Suomalaisdelegaatio osallistui työlounaaseen Valkoisen talon kabinettihuoneessa. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentit mainitsivat tärkeänä erityisesti yhteistyön tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta tärkeissä teknologioissa kuten 5G:ssä ja 6G:ssä, tekoälyssä ja robotiikassa. Esillä olivat uuden teknologian tuoma edistys, mutta myös haasteet.

Presidentti Niinistö kertoi olevansa tyytyväinen Yhdysvaltain tukeen Suomessa sijaitsevalle Eurooppalaiselle hybridiosaamiskeskukselle, jossa useat maat työskentelevät yhdessä torjuakseen hybridiuhkia. Hän kertoi myös EU:n tekevän parhaillaan riskianalyysiä, jonka avulla kyetään paremmin vastaamaan 5G-teknologian mahdollisiin turvallisuushaasteisiin.

Presidentti Niinistöllä oli vierailun aikana myös aamiaistapaaminen Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pencen kanssa. Keskusteluissa olivat esillä myös arktiset kysymykset. Presidentti Niinistön vierailu ajoittui tänä vuonna vietettävälle Suomen ja Yhdysvaltain diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuodelle.

Lehdistötilaisuuden lopussa nousi esille myös Suomen myönteinen vastaus Yhdysvaltain pyyntöön palauttaa alkuperäiskansojen edustajille Suomen kansallismuseon Mesa Verde -kokoelman aineistoa. Suomi luovuttaa ihmisperäiset aineistot noin kahdenkymmenen pueblo-intiaanin haudoista, jotka ovat peräisin arviolta 1200-luvulta. Ihmisluiden ja muumioiden lisäksi luovutetaan haudoissa olleita hautaesineitä.

Lue myös: Sauli Niinistö tapaa Donald Trumpin – keskustelussa yhteistyön lisääminen Suomen ja USA:n välillä

Kommentoi Facebookissa