Presidentti Sauli Niinistön yllättävä muotokuva julkistettiin – sadasta osateoksesta koottu mosaiikki

Yleisön on mahdollisuus tutustua presidentti Niinistön muotokuvaan, kun se tulee esille Ateneumin taidemuseoon kesäkuussa 2018.

Yleisön on mahdollisuus tutustua presidentti Niinistön muotokuvaan, kun se tulee esille Ateneumin taidemuseoon kesäkuussa 2018. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Valinnan teoksen toteutustavasta ja tuottajista teki presidentti Niinistö itse.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistön muotokuva paljastettiin tänään. Julkistus tapahtui Valtioneuvoston linnassa, presidentin esittelysalissa, jonne muotokuva sijoitettiin muiden presidenttien muotokuvien seuraan.

Tilaisuuteen osallistuu tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä ja hallituksen jäseniä sekä muotokuvan tehneitä taiteilijoita.

Edellisestä presidentin muotokuvan julkistamisesta oli jo 16 vuotta. Presidentti Tarja Halosen vuonna 2002 julkistettu ja taiteilija Rafael Wardin maalaama muotokuva sai värikkyydellään aikaan keskustelua, nyt julkistettu presidentti Niinistön muotokuva on vielä poikkeavampi perinteisistä muotokuvista.

Yhteisötaiteellisen muotokuvan ovat tuottaneet kuvataiteilijat Atro Linnavirta ja Anita Naukkarinen.
Yhteisötaiteellisen muotokuvan ovat tuottaneet kuvataiteilijat Atro Linnavirta ja Anita Naukkarinen. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Muotokuva on sadasta osateoksesta koottu mosaiikki, jonka on toteuttanut sata Suomessa vaikuttavaa tai vaikuttanutta nuoremman polven taiteilijaa – graafikoita, veistäjiä, maalareita sekä video-, performanssi- ja valokuvataiteilijoita.

Valinnan teoksen toteutustavasta ja tuottajista teki presidentti Niinistö. Yhteisötaiteellisen muotokuvan ovat tuottaneet kuvataiteilijat Atro Linnavirta ja Anita Naukkarinen.

Muotokuvan toteutustavan idea juontaa juurensa vuoteen 2012, jolloin silloin vastavalitulle tasavallan presidentti Sauli Niinistölle luovutettiin visuaalisena adressina toiminut yhteisötaiteellinen muotokuva. Lahden Taideinstituutin opiskelijatyöryhmän ohjaama teos otti kantaa tuolloin muun muassa lakkautusuhan alla olevien taidekoulujen puolesta.

Muotokuvan on toteuttanut sata Suomessa vaikuttavaa tai vaikuttanutta nuoremman polven taiteilijaa.
Muotokuvan on toteuttanut sata Suomessa vaikuttavaa tai vaikuttanutta nuoremman polven taiteilijaa. (Kuva Valtioneuvoston kanslia)

Vuoden 2012 teoksen innoittamana ja Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-teeman hengessä presidentti kutsui muotokuvansa tekoon mukaan sata taiteilijaa. Ensin hänet kuvattiin muotokuvaa varten. Sen jälkeen valokuva jaettiin sataan osaan, osat arvottiin ja jaettiin mukaan kutsutuille taiteilijoille lähtökohdiksi.

Taiteilijoille annettiin taiteellinen vapaus oman osateoksensa tulkitsemiseen, ja he työskentelivät tahoillaan toisistaan tietämättöminä. Valmistuneet osat koottiin teokseksi. Mosaiikki esittelee modernin taiteen kirjon – mukana on tekijöitä laaja-alaisesti taiteen kentältä.

Yleisön on mahdollisuus tutustua presidentti Niinistön muotokuvaan, kun se tulee esille Ateneumin taidemuseoon kesäkuussa 2018.

Kommentoi Facebookissa