Presidenttipari jännitti yöllä Jukolan viestissä – ”Metsistä ympärillä kuului raikkaan koillisen kohina”

Suunnistuskisan lähtö tapahtui myöhään illalla. Rouva Jenni Haukio oli vuoden 2017 Joensuu-Jukolan suojelija.

Suunnistuskisan lähtö tapahtui myöhään illalla. Rouva Jenni Haukio oli vuoden 2017 Joensuu-Jukolan suojelija. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion ensimmäinen rasti oli tulevaisuuden kuusien istuttaminen.

SUOMI 100 Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio viettivät viikonvaihteessa luontopainotteista maakuntakierrosta Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Presidentti Niinistö avasi matkalla myös Suomen 40. kansallispuiston Suomussalmen Hossaan.

Avajaispuheessaan presidentti tunnelmoi Hossan nähtävyyksistä.

– Miltä tuntuisikaan matka Kokelmuksesta Muikkupuron kautta Värikalliolle ja jatkaa siitä Julma-Ölkkyä ihailemaan Ölökyn Ähkäsyn kierrolla? Jo nimet kiehtovat ja lupaavat, mutta totuus taitaa olla vielä nimien taruakin ihmeellisempi, presidentti kuvaili ennen kävelyretkeä Hossan upeassa luonnossa.

Kansallispuiston avajaisiin oli saapunut tuhansia luonnonystäviä, yksi heistä oli Vapapäivään osallistunut kuusivuotias kuhmolainen Konsta Kähkönen, joka oli koekalastanut presidentille lahjoitetun virvelin. Presidentti heitti virveliä edellisen kesän kalajutut mielessä.

– Viime kesä päättyi 2–4. Nimittäin kaksi kalaa ja neljä menetettyä uistinta, presidentti kertoi.

Konstan paikallaolo todisti samalla Hossan esteettömyydestä – myös pyörätuolilla liikkuvat pääsevät nauttimaan kansallispuistosta aina sen laitureita myöten.

Kuusivuotias Konsta Kähkönen Kuhmosta lahjoitti presidentille virvelin Hossan kansallispuiston avajaisissa. Hän oli heittänyt parikymmentä koeheittoa – ilman kalaonnea. Myöskään presidentti ei saanut kalaa.
Kuusivuotias Konsta Kähkönen Kuhmosta lahjoitti presidentille virvelin Hossan kansallispuiston avajaisissa. Hän oli heittänyt parikymmentä koeheittoa – ilman kalaonnea. Myöskään presidentti ei saanut kalaa. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Jukola kytkeytyy kulttuuriperintöömme

Hossan jylhistä maisemista presidenttipari siirtyi Joensuun Enoon Jukolan ja Venlojen viestejä seuraamaan. Jenni Haukio on vuoden 2017 Joensuu-Jukolan suojelija.

Presidenttiparille ensimmäinen rasti oli tulevaisuuden kuusien istuttaminen. Kampanja on osa Suomi100 -ohjelmaa ja se jatkaa vuonna 1917 alkanutta perinnettä juhlapuiden istuttamisessa.

Jukola-juhlassa pitämässään tervehdyksessä Jenni Haukio totesi, ettei kyseessä suinkaan ole pelkkä urheilujuhla.

Aleksis Kiven ja Seitsemän veljeksen myötä tapahtuma kytkeytyy erottamattomasti myös kulttuuriperintöömme. Joensuu-Jukolassa juhlitaan niin 100-vuotiasta Suomea, Venlojen viestin 40-vuotismerkkivuotta kuin myös Suomen luonnon päivää, rouva Jenni Haukio totesi.

Hän jatkoi muistuttamalla, että Jukolassa kiteytyy Suomen juhlavuoden teema Yhdessä. Huomioimatta ei jäänyt myöskään se, että Jukolan johtajana toimi ensimmäistä kertaa viestin historiassa nainen, Arja Makkonen.

Jukolan yörastilla. Pääratamestari Jussi Silvennoinen selostaa karttaa, kilpailun johtaja Arja Makkonen seuraa. Makkonen oli ensimmäinen nainen Jukolan johtajana.
Jukolan yörastilla. Pääratamestari Jussi Silvennoinen selostaa karttaa, kilpailun johtaja Arja Makkonen seuraa. Makkonen oli ensimmäinen nainen Jukolan johtajana. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)

Jännitystä Jukolan pitkässä yössä

Kirkonkellot soivat Jukolan lähtömerkkinä. Tuhansien seuraajien joukossa lähtijöitä kannustivat myös presidentti Niinistö ja Jenni Haukio.

Viestin toista osuutta he siirtyivät seuraamaan maastoon pääratamestari Jussi Silvennoisen ja suunnistuksen asiantuntijan Börje Vartiaisen osaavassa seurassa. Samalla tuli Suomen luonnonpäivän tempauksen kehotus ”Nuku yö ulkona” melkein täytettyä – ulkona kyllä oltiin, mutta nukkuminen jäi vähiin.

Joensuu-Jukola ratkesi kello kuuden maissa aamulla, kun ruotsalainen Göteborg IFK tuli voittajana maaliin. Ennen kotimatkaa oli presidentin kunniatehtävänä vielä vastaanottaa 100-vuotiasta Suomea juhlistanut vuoden 2017 Jukolan viestin sanoma:

”Aamu oli kaunis, sen taivas sinisenä, kirkkaana kaarteli, ja metsistä ympärillä kuului raikkaan koillisen kohina.”

Vierailu on osa maakuntamatkojen sarjaa, jonka presidentti tekee tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Seuraavat matkat suuntautuvat Etelä-Savoon sekä Etelä-Karjalaan.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa