Presidenttipari Pohjanmaalla – ”Suomi on vakain maa, se on paljon tällä aikakaudella”

Sadat suomalaiset nuorista vanhoihin olivat saapuneet Kokkolassa tapaamaan suosittua presidenttiparia.

Sadat suomalaiset nuorista vanhoihin olivat saapuneet Kokkolassa tapaamaan suosittua presidenttiparia. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tutustuivat muun muassa Tankarin majakkasaareen.

PRESIDENTTI Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat eilen Keski-Pohjanmaalla osana presidentti Niinistön itsenäisyyden juhlavuoden maakuntakiertuetta. Päivä oli luonto- ja meripainotteinen, sillä presidenttipari pääsi venematkan jälkeen tutustumaan Tankarin saaren ainutlaatuiseen luontoon, historiaan ja kesäasukkaisiin.

Matkailuopas Kristiina Teerikangas kertoi alueen luonnon olevan hauras mutta rikas. Saarelta löytyy yli 180 kasvilajia, myös harvinaisuuksia kuten ketoneilikka. Presidenttipari sai kuulla Tankarin historiasta muun muassa saaren vanhassa puukirkossa ja hylkeenpyyntimuseossa.

– Kaiken yllä loisti majakan valo. Meri on antanut, mutta myös ottanut osansa, Teerikangas maalasi kalastajien ja hylkeenpyytäjien niukkaa elämää.

Presidentti Niinistö ja rouva Haukio saapuvat Kokkolan Tankarin majakkasaarelle kaupunginjohtaja Stina Mattilan opastuksella.
Presidentti Niinistö ja rouva Haukio saapuvat Kokkolan Tankarin majakkasaarelle kaupunginjohtaja Stina Mattilan opastuksella. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Paikalla oli myös saaren viimeisen luotsin vaimo Kristina Klingenberg, joka kertoi omasta elämästään saarella.

– Rakastan Tankaria ja siksi oli hienoa, että te presidentti sanoitte vähän aikaa sitten rakastavanne tätä maata. Tankarhan on osa tätä maata, Klingenberg sanoi, jonka lapsenlapsetkin viettävät nykyään saarella kesänsä.

Entisen luotsiaseman luotsitornissa konservaattori Jouni Mustonen kertoi puolestaan saaren merellisestä ja vedenalaisesta kulttuuriperinnöstä.

Presidenttipari jättää hyvästit Tankarille, jossa he tapasivat muun muassa saaren viimeisen luotsin puolison.
Presidenttipari jättää hyvästit Tankarille, jossa he tapasivat muun muassa saaren viimeisen luotsin puolison. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Sotiminen, terrorismi ja ilmastonmuutos askarruttavat

Tankarista presidentti Niinistö ja rouva Haukio rantautuivat suoraan Kokkolan Meripuistoon, jonne oli saapunut satoja alueen asukkaita heitä tapaamaan. Junioriharmonikkojen Sininen ja valkoinen -kappaleen myötä presidentti siirtyi lavalle puhumaan.

– Ei ole montaa maata, joka on niin nopeasti noussut niin kukoistavaksi, presidentti Niinistö sanoi satavuotiaasta Suomesta.

Presidentti muistutti, että lähtökohdat seuraavalle sadalle vuodelle ovat aivan toiset, kuin mitä ne itsenäisyyden alussa olivat.

– Suomi on maailman vakain maa. Se on paljon tällaisella epävakauden aikakaudella, presidentti kertasi Suomen menestystä.

– Ehkä moni kantaa huolta siitä, mihin suuntaan maailma menee. Sotiminen, terrorismi, ilmastonmuutos vaivaavat mieltä. Olen kehitysoptimisti. Uskon, että selviämme näistä ongelmista, mutta se vaatii töitä ja yhtenäisyyttä siltä osalta maailmaa, joka on demokratian puolella.

Tuore Laivasto Veteraanien kunniajäsen antaa osviittaa veneen luotsaamisessa turvallisesti satamaan.
Tuore Laivasto Veteraanien kunniajäsen antaa osviittaa veneen luotsaamisessa turvallisesti satamaan. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Veteraanin iltahuuto soi 

Presidenttiparin kierrettyä yleisön parissa heille esiintyi vielä Kruunupyyn veteraanikuoro. Naapurikunnasta saapunut seitsemänhenkinen kuoro esitti Veteraanin iltahuudon sankan yleisön ympäröimänä. Kappale on kuultu niin Presidentinlinnassa kuin presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessakin.

– Tunnemme suurta kiitollisuutta teitä kohtaan. Te olette taistelleet tämän maan puolesta ja rakentaneet tämän maan uudelleen, presidentti Niinistö kiitti veteraaneja.

Perjantaina maakuntamatka jatkui Laihialle, jossa presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapaavat kansalaisia Laihian yleisurheilukentällä. Laihialla vieraillaan myös 1800-luvulla varuskuntana toimineessa Hulmin Kapteenintalossa, jossa tavataan maakunnan ja kunnan edustajia.

– Suomi on maailman vakain maa. Se on paljon tällaisella epävakauden aikakaudella, presidentti Niinistö kertasi Suomen menestystä.
– Suomi on maailman vakain maa. Se on paljon tällaisella epävakauden aikakaudella, presidentti Niinistö kertasi Suomen menestystä. (Kuva Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia)

Laihialta matka jatkuu Isoonkyröön, jossa presidenttipari vierailee palkitussa gini- ja viskitislaamo Kyrö Distillery Companyssä.

Perjantain ohjelmassa on myös kansalaistapaaminen Seinäjoen kauppatorilla, lisäksi presidentti Niinistö ja rouva Haukio osallistuvat Mannerheim-oopperan ensi-iltaan Ilmajoen musiikkijuhlilla. Kyseessä on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi tehty ooppera, joka käy läpi Mannerheimin elämän suurimmat käänteet ja kuvaa samalla Suomen kehitystä.

Vierailu on osa maakuntamatkojen sarjaa, jonka presidentti tekee tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Seuraavat matkat suuntautuvat Kainuuseen, Pohjois-Karjalaan, Etelä-Savoon sekä Etelä-Karjalaan.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa