Puhelin pesukoneessa ja outoon aikaan tullut viesti – ystävän sijasta asialla on todennäköisesti huijari

Hälytyskellojen tulisi soida, jos saa viestin tuntemattomasta numerosta ja viestissä vedotaan kovaan kiireeseen. (Kuvituskuva Fotolia)

Rikollinen taho on saattanut onkia lähiomaisten tai ystävien tietoja.

HUIJAUKSET Poliisi kertoo viime kuukausina edelleen yleistyneen huijaus, jossa asianomistaja saa viestin oletetulta ystävältään tai sukulaiseltaan. Yleensä viestissä kerrotaan ensiksi jokin syy, miksi yhteydenotto tapahtuu oudosta numerosta ja yleensä outoon aikaan illalla.

Hyvin tyypillinen syy näyttää olevan, että oma puhelin on päätynyt vahingossa vaatteiden mukana pesukoneeseen. Poliisilla on tutkinnassa myös tapauksia, joissa viestittelijä käyttää oletetun omaisen tai läheisen omaa, tuntemattomalla tavalla kaapattua numeroa.

Viesteissä vedotaan kovaan kiireeseen, eikä viestittelijälle voi tästä syystä soittaa. Viestittelijä pyytää asianomistajaa maksamaan pikaisesti jonkun maksun tilisiirtona. Yleensä tilinumero, jonne maksu tulisi suorittaa, on ulkomailla, ja pyyntö suuruudeltaan joitain tuhansia euroja. Muutamissa tapauksissa summat ovat nousseet kymmeniin tuhansiin euroihin. Viestittelijä lupaa maksaa rahan takaisin, kun pankit aukeavat. Poliisi tutkii tällaisia tapauksia yleensä petoksina.

Usein taustalla on huolellisesti suunniteltu rikos. Rikollinen taho on saanut jollakin tavalla ongittua asianomistajan ja hänen lähiomaistensa tai ystäviensä tietoja. Taustalla voi olla nettiprofiilin tai kännykän kaappaus, jonka avulla tiedot on saatu haltuun.

Hälytyskellojen tulisi soida, jos saa viestin tuntemattomasta numerosta ja viestissä vedotaan kovaan kiireeseen. Ja jos maksua pyydetään ulkomaalaiselle tilille, on tapaukseen syytä suhtautua entistä varovaisemmin.

Poliisi suosittelee, että ensisijaisesti on oltava tavalla tai toisella yhteydessä viestittelijään, kuka on oikeasti kyseessä. Viestittelijää kannattaa esimerkiksi pyytää soittamaan ja selittämään mistä kiire johtuu. Sen jälkeen on hyvä miettiä, mikä olisi oikeasti sellainen tilanne, että yleensä varsin myöhään tuleva yhteydenotto ja pyyntö tilisiirron tekemiseksi olisi totta.

Lue myös: Huoltomieheksi tekeytyvät varkaat iskevät ikäihmisiin – asuntoon tunkeutuvien selitys vuotava vesiputki

Kommentoi Facebookissa