Venäjän raakalaismaiset sotatoimet eivät estä Leijona-pelaajan MM-leiriä

Mikko Lehtonen on voittanut Leijonissa olympiakultaa ja maailmanmestaruuden. (Kuva Jääkiekkoliitto)

SKA Pietarin olympiavoittajista Mikko Lehtonen kelpasi mukaan Leijonien MM-leirille. Leo Komarov jättää MM-kisat väliin.

JÄÄKIEKKO Jääkiekkoliitto tiedotti lauantaina, että Leijonien olympiavoittajista Mikko Lehtonen ja Marko Anttila tulevat mukaan ensi viikolla MM-leirille. Samalla loppui spekulaatio siitä, huolitaanko Lehtosta enää MM-joukkueeseen, koska hän jatkoi pelejään SKA Pietarissa pitkälle kevääseen.

Kautensa NHL:ssä aloittanut ja sieltä syksyllä Pietariin siirtynyt Lehtonen on Suomen MM-joukkueelle merkittävä vahvistus. Hän oli merkittävässä roolissa Leijonien kultajoukkueessa Pekingin olympialaisissa.

Venäjän raakalaismaiset sotatoimet Ukrainassa ovat tuoneet Lehtosen ylle kuitenkin synkän varjon. Lähes kaikki suomalaispelaajat jättivät KHL:n melkein heti, kun Venäjä helmikuun lopulla hyökkäsi Ukrainaan. Lehtonen ja Leo Komarov jatkoivat kuitenkin pelejään Pietarissa.

Tiettävästi Lehtonenkin olisi halunnut lähteä Pietarista kotiin, mutta poistumista seurasta ei hänelle sallittu. Oman turvallisuutensa takia hän päätti pelata kautensa Pietarissa loppuun.

– Olemme käyneet hänen kanssaan keskustelut ja tiedämme faktat. Näiden pohjalta toivotamme Lehtosen lämpimästi tervetulleeksi Leijonien matkaan, jääkiekkomaajoukkueen GM Jere Lehtinen sanoo.

Pekingissä olympiakultaa voittanut Komarov ei ole mukana MM-kisoissa. Jääkiekkoliiton mukaan Komarov ei ole pelikunnossa.

Komaroville Ukrainan sota on henkisesti raskas asia hänen venäläistaustansa takia. Komarov syntyi venäläisperheeseen Neuvostoliitossa 1987 nykyiseen itsenäiseen Viroon kuuluvassa Narvassa. Suomeen perhe muutti 1992.

SKA on lyhenne sanoista armeijan urheiluseura. SKA käyttää Venäjän armeijan logoa.

Venäjän armeija on tappanut Ukrainassa julmasti useita siviilejä, lapsiakin. Tätä armeijaa kutsutaan Ukrainassa ”örkkiarmeijaksi”. Ukrainan sodan SKA on puolestaan yleisötilaisuuksissa esitellyt venäläislapsille Venäjän armeijan kalustoa.

SKA:ta valmensi tällä kaudella Roman Rotenberg. Tämä Suomen kansalainen kuuluu isänsä kautta Vladimir Putinin lähipiiriin. Uraansa jääkiekkovaikuttajana Rotenberg on rakentanut Putin-yhteyksiensä avustuksella.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Leijonille kaksi voittoa Norjasta – Härski Hartikainen palasi kotiin

Kommentoi Facebookissa