Puolan presidentti puolusti maansa linjaa – kutsui Niinistön vieraaksi ensi vuonna

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottivat Puolan presidentti Andrzej Dudan ja rouva Agata Kornhauser-Dudan valtiovierailulle.

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio vastaanottivat Puolan presidentti Andrzej Dudan ja rouva Agata Kornhauser-Dudan valtiovierailulle. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Ennen mahdollista valtiovierailua Suomessa käydään kuitenkin vielä presidentinvaalit.

PRESIDENTTI Itämeren alueen turvallisuus nousi pääpuheenaiheeksi presidentti Sauli Niinistön ja Puolan presidentti Andrzej Dudan välisissä keskusteluissa. Presidentti Duda on valtiovierailulla Suomessa puolisonsa rouva Agata Kornhauser-Dudan kanssa 23.–25. lokakuuta 2017.

Keskustelujen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö otti esiin dialogin merkityksen. Hän muistutti, että Suomi on aktiivisesti tukenut keskusteluyhteyttä sekä Itämeren alueen maiden että erityisesti Naton ja Venäjän välillä.

– Puolan ja Suomen arviot Itämeren alueen turvallisuustilanteesta ovat pitkälti samat, kuten ajatukset, miten vastata turvallisuusuhkiin, presidentti Andrzej Duda sanoi.

Myös Venäjä sekä Ukrainan kriisi olivat esillä. Esille tulivat Venäjään kohdistetut sanktiot, mutta myös tavat käydä keskusteluja Venäjän kanssa. Ukrainan kohdalla presidentit keskustelivat muun muassa erilaisista ehdotuksista tuoda rauhanturvaajia maahan. Presidentti Niinistö onnitteli Puolaa ensi vuonna alkavasta YK:n turvallisuusneuvoston kaksivuotisesta jäsenyydestä.

Presidenttien välisissä keskusteluissa nousi esille myös oikeusvaltiokysymys sekä Puolan ja Euroopan unionin välinen kiista. Suomalainen lehdistö esitti presidentti Dudalle kysymyksen, miksi Puola ei halua kunnioittaa EU:n yhteisiä arvoja.

Presidentti Duda vastasi tiukasti ja pitkään. Hänen mukaansa Puolassa toteutettavat muutokset ovat Puolan, eivätkä EU:n asia. Duda huomautti, että EU:ssa on muita maita, joiden ongelmat ovat Puolaa paljon suuremmat.

– Olisi erittäin tärkeää, että Varsova ja Bryssel löytäisivät ratkaisun tähän unionin sisäiseen keskusteluun. Meidän tulee pysyä yhtenäisinä ja vahvoina kohdataksemme EU:n ulkopuolelta tulevat haasteet, kuten ilmastonmuutos, muuttoliike ja turvallisuusuhat, presidentti Niinistö tyytyi toteamaan.

Presidentti Niinistö muistutti juhlan aihetta olevan myös tulevana vuonna kun Puola viettää uudelleenitsenäistymisensä 100-vuotisjuhlavuottaan. Presidentti Duda onnitteli Suomea oman 100-vuotisjuhlavuotemme johdosta ja toivotti presidenttiparin tervetulleeksi Puolaan ensi vuonna.

Suomen presidentinvaalit järjestetään kuitenkin sitä ennen, tammikuun lopussa. Toki Niinistö on presidentinvaaleissa kuitenkin todella suuri ennakkosuosikki.

Juhlan aihetta on myös vuonna 2019 kun Suomen ja Puolan diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee kuluneeksi sata vuotta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät vielä eilen illalla Presidentinlinnassa Puolan presidenttiparin valtiovierailun kunniaksi järjestettyä juhlaillallista.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Kommentoi Facebookissa