Puolet väestöstä on pian saanut ensimmäisen koronarokotuksen – yli 80-vuotiailla erinomainen rokotuskattavuus

Uusimpien tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja.

Uusimpien tutkimustietojen mukaan käytössä olevat koronarokotteet torjuvat tehokkaasti myös liikkeellä olevia koronaviruksen variantteja. (Kuva Fotolia)

Juhannusviikolla Suomeen saapuu jopa noin 400 000 rokoteannosta.

KORONAVIRUS Ensimmäisen koronarokoteannoksen saaneiden osuus lähestyy puolta koko väestöstä, sillä nyt rokotteen on saanut noin 49 prosenttia väestöstä eli noin 2,7 miljoonaa ihmistä.

– Ensimmäisen rokoteannoksen kohdalla 50-vuotiaiden rokotuskattavuus on jo lähes 80 prosenttia. 40-vuotiaillakin kattavuus on tällä hetkellä yli 60 prosenttia, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Toisen koronarokoteannoksen eli täyden koronarokotussarjan on puolestaan saanut noin 12 prosenttia koko väestöstä eli noin 675 000 ihmistä. Noin neljäsosa ensimmäisen rokotteen saaneista on siis tähän mennessä saanut myös toisen annoksen.

Ensimmäisiä rokoteannoksia annetaan viikoittain noin 170 000 ja toisia rokoteannoksia puolestaan annetaan yli 100 000 viikoittain.

– Kaikkien on erittäin tärkeätä ottaa toinen annos aikataulun mukaisesti, koska toinen annos lisää rokotesuojaa sekä tartunnalta että taudilta, ja takaa pitkäkestoisemman suojan, Kontio sanoo.

Juttuvinkki: Kaksi koronarokotusta saaneille uusia ohjeita – isovanhemmat voivat tavata rokottamattomia lapsenlapsiaan

Yli 80-vuotiaiden rokotuskattavuus on erittäin hyvä, sillä noin 92 prosenttia tästä ikäryhmästä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja 76 prosenttia toisen rokoteannoksen. Yli 70-vuotiaista ensimmäisen rokoteannoksen on nyt saanut yli 90 prosenttia.

Sen sijaan toisen annoksen saaneita on vielä vähemmän, esimerkiksi 75–79-vuotiaiden toisen annoksen saaneiden osuus on noin 36 prosenttia.

– Ikääntyneiden kohdalla toisen annoksen rokotukset etenevät parhaillaan. Etenkin vanhempien ikäryhmien kohdalla kahden rokoteannoksen saaminen on erityisen olennaista, sillä ikä on merkittävin riskitekijä vakavalle koronavirustaudille, Kontio kertoo.

Koronarokoteannoksia saadaan kesäkuun ajan maahan tasaiseen tahtiin, noin 320 000 annosta viikossa.

– Juhannusviikolla arvioimme saapuvien rokotteiden määrän kuitenkin olevan tätä merkittävästi suurempi. Silloin maahan saapuu jopa noin 400 000 rokoteannosta, Kontio sanoo.

Ajan koronarokotukseen voi varata omasta kunnasta silloin, kun oma rokotusvuoro on koittanut. Tiedon siitä, mitä ryhmiä kunnassa parhaillaan rokotetaan ja miten ajan voi varata, saa seuraamalla kunnan verkkosivuja, lehti-ilmoituksia ja muuta viestintää.

Lue myös: Yksityisten lääkäriasemien koronatestien hinnoissa suuria eroja – jopa yli 200 euroa

Kommentoi Facebookissa