Pyhä Unplugged juhlii tasavuosia huikeissa maisemissa ja upealla akustiikalla – loppu onkin historiaa

Aittakurun henkeäsalpaavat maisemat ja poikkeuksellinen akustiikka lumosivat aikoinaan Mato Valtosen.

Aittakurun henkeäsalpaavat maisemat ja poikkeuksellinen akustiikka lumosivat aikoinaan Mato Valtosen. (Kuva Kari Kallonen)

Pyhällä kuullaan musiikkia jo 20. kertaa sympaattisen festivaalin tunnelmissa.

TAPAHTUMA Musiikkitapahtuma Pyhä Unplugged juhlii kaksikymppisiään tulevana viikonloppuna. Vuonna 1998 ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma sai alkunsa, kun silloinen Pyhätunturin paikallisjohtaja Heikki Roiha soitti Mato Valtoselle kesällä 1997 ja pyysi häntä käymään tunturiin todeten, että ”nyt pitää keksiä jotakin”.

Roiha vei Valtosen Aittakuruun, jonka henkeäsalpaavat maisemat ja poikkeuksellinen akustiikka lumosivat, loppu onkin historiaa. Syntyi Lapin musiikkitapahtumien edelläkävijä, jonka taloudelliset vaikutukset ovat tänä päivänä Pyhän alueen yrityksille satojen tuhansien arvoiset.

Mato Valtonen on toiminut Pyhä Unpluggedin taiteellisena johtajana sen ensimmäisestä vuodesta asti. Tapahtuma on hänelle rakas.

– Tämä on tapahtuma, jolle on vuosien mittaan muotoutunut sekä sielu että persoona. Sydänkin löytyy: timantin kova housebandimme SVY. Lenni-Kalle Taipaleen, Marzi Nymanin, Sami Pitkämön ja kumppaneiden ympärillä pyörii musiikillinen ilotulitus, johon vierailevat artistit hinkuvat mukaan.

Juhlavuoden artistivalikoimassa yhdistyvät sekä Unpluggedin perinteet että tulevaisuus. Keikoilla esiintyvät muun muassa Ismo Alanko, Vesta, Atomirotta, Von Hertzen Brothers ja Scandinavian Music Group. Myös taiteellinen johtaja itse nousee lavalle monen vuoden jälkeen.

– Alussa päätin, etten koskaan esiinny Unpluggedissa. Ajattelin sen olevan kornia taiteelliselta johtajalta. ”Ei koskaan” muuttui kuitenkin 20 vuodeksi. Päätös syntyi, kun meitä maaniteltiin lavalle juhlavuoden kunniaksi, Mato Valtonen tunnustaa.

Juhlavuositapahtuma huipentuu lauantaina 4.8. Lenni-Kalle Taipale & SVY:n konserttiin Aittakurun sykähdyttävällä kuruteatterilavalla.

Juhlahumun keskellä Pyhällä on myös aloitettu mittavat neljän miljoonan euron investoinnit majoitukseen ja rinteisiin. Uusi hissi poistaa alueen sesonkiruuhkat. Uutta majoitusta tunturiin saadaan Pyhälinnan toisen vaiheen rakentumisen myötä.

– Pyhälinnojen suosio ylitti odotuksemme. Kaikki ykkösvaiheen huoneistot myytiin ennen valmistumistaan ja käyttöaste ylitti 60 prosenttia jo ensimmäisenä talvena, iloitsee toimitusjohtaja Ville Aho.

Vuoden 2017 hiihtokeskukseksi valittu Pyhä on tällä hetkellä Lapin nopeimmin kasvava hiihtokeskus. Tulevasta talvesta odotetaan jälleen uutta ennätyskautta uudistusten sekä kansainvälisten asiakkaiden kasvun myötä.

Lue myös: Pyhän henki löytyi kiviseinistä ja kappelista – pieni on kaunista pohjoisessa

Kommentoi Facebookissa