Pyöräileekö Suomessakin pian oma Isä Brown?

Uudet papintakit ovat yhteneväisiä miehille ja naisille. (Kuva Volkan Akin)

Papin uusissa vaatteissa heiluvat helmat sekä miehillä että naisilla.

PAPIT Pyhäinpäivä on kristillinen juhlapäivä, jolloin muistetaan pyhimyksiä, marttyyreja sekä vainajia. Joku muistelee edesmenneitä kotona, toinen kirkossa.

Piispainkokouksen hyväksymät ohjeet määrittävät kirkollisissa toimituksissa käytettävän jumalanpalveluspuvun, joka on alba, vyö sekä stola. Juhlapukuna pappien kuuluu käyttää virallista asua eli naisten Valonsädettä tai Vuokkoa ja miesten kaftaania.

Papillinen arkipukeutuminen sen sijaan vaihtelee ja osa papeista haluaisi samanlaisen asun miehelle ja naiselle. Tästä sai alkunsa Osuuskunta Pyhävaate, joka määrittelee tavoitteekseen laajentaa ja monipuolistaa kirkollista vaate- ja tekstiilikulttuuria.

Tarkoitus on myös edistää käsityöläisyyttä ja kierrätysmateriaalien käyttöä, valmistaa hyvin tehtyjä ja kestäviä papinvaatteita ja muutakin kirkollista käsityötä.

Naisenkin on nyt mahdollista käyttää pitkää papin arkiasua. (Kuva Volkan Akin)
Naisenkin on nyt mahdollista käyttää pitkää papin arkiasua. (Kuva Volkan Akin)

Työvaate papille arkeen

Pyhävaate päätti tarjota uuden kotimaisen vaihtoehdon, joka samalla ratkaisee pukeutumisongelmia, eikä sukupuolita.

— Papinpaitaa tai -kaulusta yhdistellään erilaisiin asuihin ja aina pitää nähdä miettimisen vaivaa, mitä päälleen laittaisi. Suomalaisittain ei ole kovin paljon valmiita vaihtoehtoja työvaatteeksi arkeen, ja paitoja ja mekkoja tilataan myös ulkomailta, huomauttaa Osuuskunta Pyhävaatteen hallituksen jäsen Freija Özcan.

Ompelija Mari Benissan suunnitteli Pyhävaatteelle papintakin, joka sopii sekä miehelle että naiselle, jälkimmäisessä muotolaskokset auttamassa istuvuutta. Asua saa sekä polvi- että nilkkapituisena, ja sen ehdoton etu on, ettei sitä tarvitse yhdistellä mihinkään, vaan se on tyylikäs sellaisenaan.

Papintakkia voi käyttää tilaisuuksissa, joissa pukukoodina on arkipuku tai tumma puku, se on arkipuku, jota voi käyttää myös juhlavuutta vaativissa tilanteissa.

Pappeus näkyköön katukuvassa

Tampereen ev.lut. seurakuntien oppilaitospastori Risto Korhonen ei myöskään näe syytä, miksi naisten ja miesten papinpukujen pitäisi olla erilaisia. Hän arvelee pappien alkaneen aiempaa enemmän miettiä omaa ammatti-identiteettiään myös pukeutumisen kautta.

— Arjessa papinpaita, niin sanottu pantapaita, päällä kulkiessani ihmiset suhtautuvat sympaattisesti, liikunpa ruokakaupassa, kadulla tai yliopiston kampuksella. Uteliaimmat tulevat myös juttelemaan. Itse ajattelen, että voisi olla positiivista, jos pappeus näkyisi enemmän, vaikkapa vain papinpaidan säännöllisen käytön muodossa.

Kahdesta pituusmallista etenkin lyhythelmaisempi puku näyttää tosin hänen silmissään aika mekkomaiselta. Pitkän mallin tapaista sutaania hän toteaa joidenkin miespuolisten kollegojensa käyttävän Suomessa jo nyt.

Pyhävaatteen papintakkia on sekä polvi- että nilkkapituisena. (Kuva Volkan Akin)
Pyhävaatteen papintakkia on sekä polvi- että nilkkapituisena. (Kuva Volkan Akin)

Universaalia ajattomuutta

Uusi papintakki tuo eittämättä mieleen ainakin roomalaiskatolisen ja anglikaanisen kirkon käyttämän sutaanin, pitkän mustan puvun. Suomalaiselle tv-katsojalle pukua ovat tehneet tutuiksi Isä Camillon jälkeen myös Isä Matteo kylässään ja Isä Brown pyöräilevänä kyläaktiivina.

— Sitä onkin kysytty, miten pyörällä ajaminen pitkien helmojen kanssa onnistuu, kertoo Freija Özcan ja lisää pitkää papintakkia käyttäviä kutsutun myös Matrix-papeiksi Keanu Reevesin tähdittämän tieteiselokuvan mukaan.

Pyhävaatteessa ollaan tyytyväisiä uuden asun vastaanottoon, pitkät helmat sopivat hyvin suomalaisellekin miehelle ja nyt naisellekin on saatavana pitkää arkiasua pappiskäyttöön.

Pitkä musta takki on kuitenkin aika juhlallinen vaate, Pyhävaatteessa onkin kehitteillä lisää uusia asuja vielä arkisempaan käyttöön kuten tunikaa papinkauluksella ja paitoja.

Vaikka olisihan se pyöräilevä liehuvahelmainen pappi mieleenjäävä näky!

jessica-hognappa-vilppu-huomo-05112016-volkkan-akin

  • Uutta papinpukua esittelevät pastorit Jessica Högnabba ja Vilppu Huomo.

Kommentoi Facebookissa