Rahankerääjä vakuuttaa olevansa hyvällä asialla – onko kyseessä laillinen vai laiton rahankeräys?

Jos luvan olemassaolosta tai sen voimassaolosta herää epäily, asia kannattaa aina tarkistaa lupaviranomaiselta ennen lahjoittamista.

Jos luvan olemassaolosta tai sen voimassaolosta herää epäily, asia kannattaa aina tarkistaa lupaviranomaiselta ennen lahjoittamista. (Kuva Fotolia)

Poliisihallitus kehottaa tarkistamaan luvat ennen rahalahjoitusta.

RAHANKERÄYKSET Jos sinua pyydetään lahjoittamaan rahaa rahankeräykseen tai sinuun muuten kohdistuu rahalahjoituspyyntö, voit Poliisihallituksen mukaan helposti tarkistaa, onko rahankeräys laillinen.

Rahankeräystä voidaan toteuttaa hyvin monella tavalla, kuten perinteisenä lipas- tai listakeräyksenä, puhelimitse tai internetissä. Keräystavasta riippumatta tiedot rahankeräysluvasta tulee aina ilmoittaa keräyksen yhteydessä.

Keväällä uutisotsikoihin nousi, kun maalikkosaarnaaja Pirkko Jalovaara tuomittiin käräjäoikeudessa rahankeräysrikoksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä runsaat 163 000 euroa. Myös Jalovaaran yhdistyksen vastuuhenkilöihin kuuluvalle miehelle langetettiin rangaistus.

Keräykseen oli lupa, mutta rahoja käytettiin luvan vastaisesti. Molemmat ovat valittaneet tuomiostaan hovioikeuteen, joten ne eivät ole vielä lainvoimaisia.

Ennen lahjoituspäätöstä on syytä varmistua ainakin rahankeräyksen laillisuudesta. Ensimmäiseksi voi kysyä kerääjältä rahankeräysluvasta, joka on selkeä osoitus keräyksen laillisuudesta. Rahankeräysluvan saanut taho osaa aina vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin.

  • Mikä on rahankeräysluvan saajan nimi ja luvan numero?
  • Mikä on keräyksen toimeenpanoaika ja toimeenpanoalue, eli milloin ja missä keräys voidaan toimeenpanna?
  • Mikä on rahankeräysluvan myöntänyt viranomainen? Viranomainen on Poliisihallitus tai poliisilaitos, esimerkiksi Helsingin poliisilaitos.
  • Mikä on kerättävien varojen käyttötarkoitus? Rahankeräysluvassa on määrätty tarkoitus, johon varat tulee käyttää. Rahankeräysluvan voi saada ainoastaan yleishyödyllisen toiminnan rahoittamiseksi.

Näiden tietojen avulla tunnistat laillisesti järjestetyn rahankeräyksen. Tietojen oikeellisuuden voi tarkistaa mainitulta lupaviranomaiselta. Jos esimerkiksi luvan olemassaolosta tai sen voimassaolosta herää epäily, asia kannattaa aina tarkistaa lupaviranomaiselta ennen lahjoittamista.

  • Lisää tietoa löydät klikkaamalla tästä.

Kommentoi Facebookissa