Rahat sujahtavat kohta salamana tililtä toiselle – Eurooppaankin!

On asiakkaan omasta pankista kiinni, miten maksuja voi jatkossa lähettää – onnistuuko pikamaksaminen matkapuhelimella ja verkkopankissa.

On asiakkaan omasta pankista kiinni, miten maksuja voi jatkossa lähettää – onnistuuko pikamaksaminen matkapuhelimella ja verkkopankissa. (Kuva Fotolia)

Tilisiirtoja on pian mahdollista tehdä lähes reaaliaikaisesti tililtä toiselle.

TALOUS  Eurooppalaiset pankit ovat saamassa uuden pikamaksupalvelunsa valmiiksi. Palveluun liittyvien pankkien välillä maksut siirtyvät kymmenessä sekunnissa koko Euroopassa, myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Eurooppalaiset pankit voivat tarjota palvelua asiakkailleen marraskuusta 2017 alkaen. Jokainen pankki päättää itse, liittyykö se SEPA-pikamaksupalvelun (Single Euro Payment Area) piiriin. On asiakkaan omasta pankista kiinni, miten maksuja voi lähettää – onnistuuko pikamaksaminen matkapuhelimella, verkkopankissa tai yritysasiakkaiden kohdalla myös tiedostosiirtoina.

– Pikamaksupalvelua on kaavailtu vuosia. Nyt sama palvelu tulee kertaheitolla käyttöön koko yhteisellä euromaksualueella, eli SEPA-alueella kertoo Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

– Uusi pikamaksu on tarpeellinen lisä pankkien palveluvalikoimassa tilanteisiin, joissa tavallisten tilisiirtojen toimitusaika maksajalta saajalle ei riitä.

Pikamaksupalvelu ei korvaa pankista toiseen hitaammin kulkevaa perinteistä tilisiirtoa, vaan tulee käyttöön sen rinnalle. Jokainen pankki vastaa lopulta itse siitä, millaisia tilisiirtopalveluja ja millä hinnalla se asiakkailleen tarjoaa.

Pankit Suomessa ovat aktiivisesti osallistuneet pikamaksupalvelun kehittämiseen ja monet niistä osallistuvat myös pikamaksujen välitykseen tarvittavan pankkien välisen maksujärjestelmän rakentamiseen. Järjestelmien rakentaminen on vielä kesken. Nyt on julkaistu pikamaksupalvelun säännöt ja standardit, joiden pohjalta järjestelmiä tehdään.

Nopeiden maksutapojen tarve on tuomassa markkinoille muitakin samaan tarpeeseen vastaavia palveluita. Esimerkiksi pankkiautomaatteja ylläpitävä Automatia on käynnistämässä reaaliaikaisen mobiilimaksupalvelun, jonka avulla kuluttaja voi siirtää rahaa nopeasti kännykällä Suomessa palveluun osallistuvien pankkien välillä.

Mistä on kyse?

  • Yleiseurooppalaisen SEPA pikamaksupalvelun säännöt on laadittu Euroopan maksuneuvostossa (EPC).
  • Maksut siirtyvät kymmenessä sekunnissa 34 maan välillä palveluun liittyneiden pankkien välillä.
  • Aluksi suurin mahdollinen tilisiirto on 15 000 €:n suuruinen.
  • Kaksi pankkia tai pankkiyhteisö voi sopia keskenään suuremmastakin siirtosummasta tai nopeammasta toimitusajasta.
  • Rahat siirtyvät päivästä ja kellonajasta riippumatta.
  • Uusi pikamaksupalvelu tulee käyttöön nykyisten maksutapojen rinnalle.

Kommentoi Facebookissa