Runeberg-palkintoehdokkaiksi kielen taitureita ja muodon uudistajia

Runeberg-palkinnosta kisaavat seitsemän romaania ja yksi runoteos.

Runeberg-palkinnosta kisaavat seitsemän romaania ja yksi runoteos.

Ensi helmikuussa myönnettävän Runeberg-palkinnon kahdeksan kaunokirjaa on julkistettu.

KIRJAT Kolmihenkinen raati, johon kuuluivat puheenjohtajana kirjallisuustoimittaja Pia Ingström, kriitikko Mervi Kantokorpi ja kirjailija Marja-Leena Tiainen, asetti Runeberg-palkintoehdokkaiksi 2017 kahdeksan kaunokirjallista teosta:

  • Vesa Haapala; Karhunkivi, romaani (Otava)
  • Pauliina Haasjoki; Planeetta, runoteos (Otava)
  • Riitta Jalonen; Kirkkaus, romaani (Tammi)
  • Helmi Kekkonen; Vieraat, romaani (Siltala)
  • Henrika Ringbom; Elden leende, romaani (Förlaget)
  • Minna Rytisalo; Lempi, romaani (Gummerus)
  • Peter Sandström; Laudatur, romaani (S&S)
  • Sinikka Vuola; Replika, romaani (Tammi)

Toisin kuin hiljattain jaettua Finlandia-palkintoa Runeberg-voittoa voi tavoitella romaanin lisäksi muillakin kirjallisuudenlajeilla, kuten runoilla, joita tällä kertaa edustaa tosin ainoastaan Pauliina Haasjoen Planeetta.

Tämän vuoden laadukkaasta kertomakirjallisuuden tarjonnasta kertoo, että muut ehdokkaat ovat romaaneja. Ehdolle voidaan asettaa kirjoja, jotka on kirjoitettu joko suomeksi tai ruotsiksi. Peter Sandströmin Laudatur oli ehdokkaana myös Finlandia-kisassa. Aiemminkin Runeberg-ehdokkaina ovat olleet sekä Sandström että Riitta Jalonen ja Henrika Ringbom.

Runeberg-palkinto on vahvistanut asemiaan viime vuosina löytämällä palkittavikseen nimenomaan kielellisesti persoonallisia ja kaunokirjallisuutta valtavirrasta poikkeavasti uudistavia teoksia, hyvänä esimerkkinä viime vuonna palkittu Tapio Koivukarin Unissasaarnaaja. Tälläkin kertaa ehdolle on valittu kielellisesti taidokkaita ja omaperäisiä kirjoituksia. Osa romaaneja, jotka syystä tai toisesta eivät mahtuneet Finlandia-ehdokkaiksi.

Ehkäpä Runeberg-kisa vuoden viimeisenä arvokkaana kirjallisuuskilpailuna onkin löytänyt oivallisen tilaisuuden paikata esimerkiksi Finlandia-kilpailun puutteita. Se tuo tervetullutta täydennystä listaan, kun mietitään vuoden parhaimpia kaunokirjoja. Ainakin itseäni hämmästytti Riitta Jalosen Kirkkaus-romaanin puuttuminen Finlandia-ehdokkaista, ja myös siihen mennessä lukemistani Helmi Kekkosen Vieraat olisi omasta mielestäni kuulunut jo siihen joukkoon.

Voittajan Runeberg-kisassa valitsee palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Tero Liukkonen, runoilija Tommi Parkko ja kirjallisuudentutkija Maili Öst. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta, ensi vuonna jo 31. kerran. Palkinnon arvo on 10 000 euroa ja kilpailun järjestämisestä vastaavat Sanomalehti Uusimaa, Porvoon kaupunki, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto ja Finlands Svenska Författareförening.

Kommentoi Facebookissa