Rähistäänkö tangomarkkinoilla normaalia raisummin? – ”Enemmän täällä halataan kuin tapellaan”

Seinäjoen Tangomarkkinoiden 35-vuotisjuhlavuosi keräsi paikalle 111 000 tangovierasta. Määrä oli hieman enemmän kuin edellisenä kesänä.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden 35-vuotisjuhlavuosi keräsi paikalle 111 000 tangovierasta. Määrä oli hieman enemmän kuin edellisenä kesänä. (Kuva Anne Anttila)

Pohojalaanen uhoilu on lyönyt vahvan leimansa myös Seinäjoen Tangomarkkinoihin.

FESTIVAALIT Seinäjoen Tangomarkkinat kokosi lakeuksille jälleen mittavan määrän tangokansaa. Tangokuninkaallisten lisäksi median otsikoihin nousi uutisointi siitä, että tavallisen kansan juhlaksi mielletty tangotapahtuma aiheuttaisi yllättäen enemmän häiriökäyttäytymistä kuin esimerkiksi rokkifestivaalit.

Täysin ongelmatonta yleisötapahtumaa ei ole olemassakaan, mutta Seinäjoen Tangomarkkinoiden saama maine rähinäfestarina on tiedotuspäällikkö Juha Teurin mukaan vahvasti liioiteltua.

– Tässä tapauksessa tilastoja vääristellään. Tangoviikonlopun aikana kirjatut poliisitehtävät ovat 200 kilometrin säteeltä. Ei Seinäjoelta, kuten on annettu ymmärtää. Jos tangoilla käy 111 000 ihmistä ja niistä yksi joudutaan poistamaan alueelta vahvan humalatilan takia, niin ei tällä yhtälöllä voida vielä rähinäfestareista puhua, Teuri hymähtää.

Tiedotuspäällikkö Juha Teuri harmittelee myös julkisuuteen noussutta taksitolppa-showta, joka luo kielteisen leiman taksimiesten toimintamalliin. Iltapäivälehdet kertoivat, kuinka uusi taksilaki oli poikinut tilanteen, jossa taksit motittivat toisiaan tilapäisillä tolpilla.

– Sen enempää en ota kantaa tapahtumiin, mutta yleisesti sanottuna ei ammattitoverin työn torpedoiminen ainakaan edesauta myönteisen maineen luomisessa. Yhteistyö, avoimuus ja rehti toimintapa on tie parhaimpaan lopputulokseen.

Turvallisuuden tunne

Yleisesti ottaen ja jopa hyvän sään puolesta 35-vuotisjuhlavuottaan viettäneet Tangomarkkinat onnistuivat suotuisin tunnelmin. Rauhattomuudesta ei ollut tietoakaan, kun kansa kokoontui hyvin katetulle tangokadulle nauttimaan kesän ykköstapahtumasta. Tästä pitivät huolen tarkat, mutta ei liian tiukat turvallisuusjärjestelyt.

Keltaliivisten ohella yleisötapahtuman turvallisuuden tunnetta ylläpiti myös SPR:n ensiaputeltta, jossa käytiin hoidattamassa pieniä nitkahduksia, nyrjähdyksiä ja nirhaumia. Seinäjoella Suomen Punaisen Ristin toiminnasta vastaa paikallisosaston ensiapuryhmä.

Suomen Punaisen Ristin Seinäjoen osasto on näkyvästi esillä kaupungin eri tapahtumissa. Sen sijaan toiminnan avoimuudessa olisi parantamisen varaa.
Suomen Punaisen Ristin Seinäjoen osasto on näkyvästi esillä kaupungin eri tapahtumissa. Sen sijaan toiminnan avoimuudessa olisi parantamisen varaa. (Kuva Anne Anttila)

Ensiaputeltalle riittää töitä myös muuten, sillä Seinäjoella on kesäaikaan useampia isomman luokan yleisötapahtumia. Kuinka tapahtumat sujuvat ja millaisella mies- ja naisvahvuudella suurluokan yleisötapahtumat viedään lävitse?

Ensiapuryhmän jäsenet kertoivatkin hieman toimenkuvastaan ja samalla myös näkemyksiään isomman luokan tapahtumista. Ystävällinen kolmikko avasi alustavasti ajatuksiaan ja asettui pyynnöstäni jopa kuvattavaksi. Tarkoitus oli palata aiheeseen tuonnempana, jolloin mukana olisi myös ensiapuryhmän vetäjä.

Mutta yön aikana tilanne oli muuttunut päälaelleen. Saavuttuani EA-teltalle sain osakseni hyvin nuivaa kohtelua, osa ei suostunut edes tervehtimään. Kerrottiin vain, että ”ylemmältä taholta” on tullut määräys, että haastatteluja ei anneta ja kaikki otetut kuvat tulee poistaa. Tämän ”ylemmän tahon” nimeä ei kuitenkaan suostuttu kertomaan.

SPR:n salaseura

Nimi oli kuitenkin helppo selvittää itse, ja sovin Leena Kaarron kanssa yhteisymmärryksessä, että soitan hänelle myöhemmin jutunteon merkeissä. Kaarto ei vastannut kuitenkaan enää yhteydenottoihini. Myöhemmin tuli viesti, jossa ”päädyimme siihen, ettemme anna haastattelua”. Myöskään EA-teltalla ”luvatta otettuja kuvia ei saa julkaista”.

Salaseuramainen toimintamalli luonnollisesti ihmetytti kun kyseessä on järjestö, jonka toiminta perustuu pitkälti kansalaisten auttamishaluun ja lahjoitusvaroihin. On outoa, että positiivinen julkisuus tai julkisuus ylipäätään saa SPR:n ja erityisesti Seinäjoen osaston kavahtamaan.

En tiedä oliko syy nuivaan suhtautumiseen tämä vai jokin muu, mutta taustalta löytyy muun muassa vuoteen 2012 sijoittunut oikeudenistunto, jossa SPR:n Länsi-Suomen piiritoimistossa Seinäjoella työskennellyt nainen sai vajaan kolmen vuoden vankeustuomion törkeästä kavalluksesta ja kirjanpitorikoksesta. Taloussihteerinä toiminut nainen oli kavaltanut piirin rahoja lähes puolen miljoonan euron edestä.

Avoimuus on asia, jolle myös Tangomarkkinat Oy:n tiedotuspäällikkö Juha Teuri antaa ison painoarvon.

– Salailu herättää paljon kysymyksiä ja kysymykset tiedonjanoa, joten me pyrimme pelaamaan tällä areenalla avoimin kortein. Tällaista toimintamallia toivomme kaikilta tapahtumaan osallistujilta, niin alihankkijoilta, yhteistyökumppaneilta kuin vierailtammekin, Teuri toivoo.

Lue myös: Ruisrock on suomalaisen aikuisväestön suosikkitapahtuma – eläkeläiset taipuvat tangon tahtiin

Kommentoi Facebookissa