Raimo Häyrinen oli urheiluselostuksen nero – manttelinperijää ei ole löytynyt

Raimo Häyrinen oli Suomen suosituimpia urheiluselostajia.

Raimo Häyrinen oli Suomen suosituimpia urheiluselostajia. (Kuva AOP)

Selostajalegenda Raimo Häyrinen on kuollut.

URHEILU Legendaarinen urheiluselostaja Raimo Häyrinen on kuollut. Hän nukkui pois keskiviikkona 79-vuotiaana. Häyrinen oli sairastanut Alzheimerin tautia.

Häyrinen työskenteli Yleisradiossa 1965-1997. Tänä aikana hänestä tuli kulttihahmo. Häyrisen ammattitaidosta kertoo fakta, että vuoden suosituimmaksi urheiluselostajaksi hänet valittiin 24 kertaa.

Vanhemmat sukupolvet tapaavat muistella, että ennen oli paremmin. Urheiluselostusten osalta tämä pitää paikkansa ainakin radion osalta. Häyrisen suuruutta radion urheiluselostajana ei voi vähätellä.

Radioselostajana Häyrinen oli vertaansa vailla. Hänen elävä sanankäyttönsä ja vauhdikkaat tarinansa elävöittivät kuuntelukokemusta merkittävästi.

Häyrisen suosiosta kertoo sekin, että moni tv-katsoja laittoi 1970- ja 80-luvuilla tv:stä äänen pois ja laittoi päälle radion nauttiakseen Häyrisen selostuksista.

Kaikkia ei tietenkään voi miellyttää. Häyrisellä oli kriitikkonsa, jotka eivät voineet hänen selostuksiaan sietää.

Toisinaan kritiikki oli paikallaan. Välillä Häyrinen takertui tarinoihinsa niin vahvasti, että itse pääasia eli kilpailutapahtuma unohtui. 100 metrin juoksussa kuuntelijalle jäi joskus epäselväksi, kuka kilpailun voitti.

Häyrinen oli Suomen nopein urheiluselostaja. Guinnesin ennätysten kirjan mukaan hänen ennätyksekseen kirjattiin 218 sanaa 57,5 sekunnissa.

Selostuksissaan Häyrinen ei huutanut. Siihen ei ollut tarvetta, koska hänen selostustyylinsä ja tarinansa toivat jo itsessään suuren urheilujuhlan tunteen.

Nykyaikana kanavia ja selostajia riittää. Toiset selostajat, kuten mielipiteitä paljonkin jakava jalkapalloääni Tuomas Virkkunen, ovat rakentaneet brändinsä kirkumalla. Moinen eteläamerikkalaisista selostuksista apinoitu tyyli luo suomen kieltä käytettäessä tahatontakin komiikkaa.

Selostajat jakavat mielipiteitä, kuten musiikki, taide tai elokuvat. Virkkusellakin on laaja fanikuntansa. YLE:n takavuosien selostaja Bror-Erik Wallenius sai jähmeästä tyylistään positiivistakin palautetta.

Häyrisen selostustyyli oli joka tapauksessa ainutlaatuinen. Sellaista ei Suomessa ole kuultu sen jälkeen, kun hän jäi eläkkeelle.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Hormonit auttoivat suomalaisurheilijoita menestykseen – oli myös sallittua

Kommentoi Facebookissa