Rajaliikennettä avataan, sillä jokaisella on oikeus lähteä Suomesta – taustalla kantelu oikeuskanslerille

Sisäministeri Maria Ohisalo vieraili Tornion rajanylityspaikalla tutustumassa rajatarkastajien työhön.

Sisäministeri Maria Ohisalo vieraili Tornion rajanylityspaikalla tutustumassa rajatarkastajien työhön. (Kuva Rajavartiolaitos)

Ei-välttämätöntä matkustamista tulisi edelleen välttää koronapandemian takia.

KORONAVIRUS Suomi on aloittanut rajaliikenteen rajoitusten purkamisen asteittain 14. toukokuuta kello 00.00 alkaen toistaiseksi. Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi kuitenkaan suositella. Useimmissa maissa on myös voimassa maahan saapujille karanteenirajoituksia.

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan, ja samoin jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, ellei kyseistä oikeutta ole laintasoisella säädöksellä rajoitettu. Hallitus antoi maaliskuussa epidemian levitessä ilmoituksen, ettei ulkomaille pidä matkustaa ja etenkään vapaa-ajanmatkoja ei tulisi tehdä.

Nyt sisäministeriö ilmoittaa, että Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Nämä ja ulkorajaliikenteessä jo aiemmin päätetyt rajoitukset ovat voimassa 14. kesäkuuta saakka.

Rajavartiolaitoksen toiminnasta rajoitusten valvonnassa on kanneltu oikeuskanslerille. Sisäministeri Maria Ohisalo vieraili maanantaina Tornion rajanylityspaikalla tutustumassa rajatarkastajien työhön.

Ministeri Ohisalon mukaan rajaliikenteen rajoittamisella on torjuttu koronaviruksen leviämisen aiheuttamaa uhkaa sisäiselle turvallisuudelle. Samalla on pyritty turvaamaan liikkumisvapautta siinä määrin, kuin se on epidemiatilanteessa mahdollista jättämällä useita rajanylityspaikkoja tietyin rajoituksin auki.

– Ei-välttämättömiä rajanylityksiä on edelleen syytä välttää, sillä koronaepidemia ei ole ohi Suomessa eikä naapurimaissa. Tilanne on yhä vakava. Tähän asti olemme onnistuneet hyvin estämään viruksen leviämistä ja kiitos tästä kuuluu vastuullisille suomalaisille, jotka ovat ottaneet rajoitukset ja suositukset vakavasti. Yhteistä työtä koronaviruksen leviämisen estämiseksi tarvitaan yhä, muistuttaa sisäministeri Maria Ohisalo.

Maahan saapuville jaetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kirjalliset ohjeet suosituksista ja määräyksistä. Suosituksena on, että maahan saapuvat henkilöt noudattavat 14 vuorokauden ajan omaehtoista karanteenia. Hengitystieoireiden ilmentyessä henkilön tulee ottaa välittömästi yhteys terveydenhuoltoon.

Kansainvälinen matkustajalentoliikenne saapuu jatkossakin vain Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentokentille. Ministeriö muistuttaa, että kaikessa liikenteessä on edelleen muistettava välttää fyysisiä kontakteja ja säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin. Poistuttaessa lentokentältä tai satamasta suositellaan oman auton tai taksin käyttöä.

Laivaliikenteen lipunmyynti avataan. Lippuja on sallittua myydä kaikille, joilla on oikeus maahantuloon. Maahantulon edellytykset tarkistetaan satamassa.

Lue myös: Finnairin lennoilla käytetään jatkossa maskeja – ”Kun kaikki käyttävät maskia suojaamme näin toinen toisiamme”

Kommentoi Facebookissa