Rajavartiolaitos paljasti kymmeniä väärennettyjä koronatodistuksia – ainakin yhdellä henkilöllä oli tartunta

Rajatarkastaja tutkii väärennettyä asiakirjaa mikroskoopin avulla.

Rajatarkastaja tutkii väärennettyä asiakirjaa mikroskoopin avulla. (Kuva Rajavartiolaitos)

Todistusten avulla oli pyritty välttämään rajanylityspaikalla järjestetyt terveystarkastukset.

KORONAVIRUS Rajavartiolaitos on viime keväästä asti tutkinut tapausta, jossa Suomessa asuvan romanialaisen miehen epäillään valmistaneen toisten henkilöiden käyttöön väärennettyjä koronatestitodistuksia.

Todistuksia oli esitetty Helsingin satamassa maahantulon yhteydessä ja niiden avulla oli pyritty välttämään rajanylityspaikalla järjestetyt terveystarkastukset. Tutkinta käynnistyi, kun Tallinnan ja Helsingin välillä liikennöivän laivayhtiön edustaja ilmoitti epäilyksistään, että seitsenhenkinen romanialaisryhmä oli mahdollisesti matkustamassa Suomeen väärennettyjen koronatestitulosten turvin.

Viranomaiset olivat ryhmää vastassa Helsingin satamassa. Henkilöt esittivät puhelimistaan sähköisessä muodossa olevat väärennetyt koronatestitodistukset. He olivat lähettäneet henkilötietonsa WhatsApp-viestinä suomalaiseen puhelinnumeroon, josta väärennetty negatiivinen testitulos oli toimitettu vastauksena.

Esitutkinnassa löytynyt lomakepohja, johon voi täyttää itse testattavan nimitiedot. Tämän kaltaisia Word-lomakkeita epäillään käytetyn väärien testitodistusten valmistamiseen.
Esitutkinnassa löytynyt lomakepohja, johon voi täyttää itse testattavan nimitiedot. Tämän kaltaisia Word-lomakkeita epäillään käytetyn väärien testitodistusten valmistamiseen. (Kuva Rajavartiolaitos)

Pääepäiltynä olevan romanialaismiehen epäillään valmistaneen useita kymmeniä vääriä koronatestitodistuksia toisten henkilöiden käyttöön esitettäväksi maahan saapumisen yhteydessä. Ainakin yhdessä tapauksessa väärennetyn testituloksen esittäneellä henkilöllä oli todettu koronatartunta ja hänet määrättiin maahan saapumisen yhteydessä eristykseen.

Henkilö oli kuitenkin tiedon saatuaan lähtenyt taas matkustamaan, jonka vuoksi häntä epäillään väärennyksen lisäksi myös terveydensuojelurikkomuksesta.

Testitodistusten tehtailusta epäiltyä miestä epäillään törkeästä väärennyksestä. Väärennettyjä testitodistuksia esittäneitä henkilöitä epäillään väärennyksistä. Tapaus siirtyy nyt esitutkinnan valmistuttua Etelä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaan.

Lue myös: Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille – voidaan käyttää ravintoloissa, museoissa ja liikuntatiloissa

Kommentoi Facebookissa