Rajavartiomiehet poistuivat rajanylityspaikoilta – ”Ruotsista ja Norjasta voi vapaasti saapua Suomeen”

Länsi-Suomen merivartiosto poistui Ruotsin vastaisilta sisärajan rajanylityspaikoilta.

Länsi-Suomen merivartiosto poistui Ruotsin vastaisilta sisärajan rajanylityspaikoilta. (Kuva Rajavartiolaitos)

Sisärajavalvonta päättyi Suomen länsi- ja pohjoisrajoilla keskiyöllä.

RAJAVALVONTA Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti sisärajavalvonta ja -tarkastukset päättyivät Ruotsin ja Norjan vastaisilla rajoilla perjantaina 18.9.2020 klo 24.00. Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisellä maarajalla rajan voi ylittää kaikkialta ilman, että henkilöihin kohdistetaan rajatarkastuksia.

– Käytännössä sisärajavalvonnan päättyminen tarkoittaa sitä, että rajavartiomiehet poistuvat rajanylityspaikoilta ja tarkastustoiminta päättyy. Ruotsista ja Norjasta voi vapaasti saapua Suomeen perjantain keskiyön jälkeen, myös maastorajan kautta, Lapin rajavartioston apulaiskomentaja everstiluutnantti Janne Kurvinen toteaa.

Rajavartiolaitoksen muualta Lapin rajavartiostoa tukemassa ollut henkilöstö palaa sisärajalta omiin vartiostoihin ja myös Lapin rajavartioston henkilöstö palaa omiin toimipaikkoihinsa ja tehtäviinsä.

– Valvonta poistuu, mutta Rajavartiolaitokselle jää perusvalmius palauttaa sisärajavalvonta tarvittaessa, Kurvinen kertoo.

Myös Länsi-Suomen merivartiosto poistui Ruotsin vastaisilta sisärajan rajanylityspaikoilta, Torniosta sekä henkilöliikenteelle avoinna olevista satamista ja lentokentiltä Vaasassa, Turussa ja Ahvenanmaalla.

Kun sisärajavalvonta käynnistyi, Lapin rajavartiosto sai johtovastuulleen 11 uutta rajanylityspaikkaa – koko pohjoisrajan ja länsirajan Torniota lukuun ottamatta. Länsi- ja pohjoisrajoilla on ollut sisärajavalvonnan aikana vuorokausittain yhteensä noin 60–100 rajavartijaa valvonta- ja johtotehtävissä.

Juttuvinkki: Koronavirustapaukset ovat lisääntyneet huolestuttavasti – yhä enemmän kotimaasta peräisin olevia tartuntoja

Liikenne länsirajalla Lapin rajavartioston valvomalla alueella oli vilkkaimmillaan heinäkuussa viikolla 30, jolloin Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Karesuvannon rajanylityspaikoilla valtakunnan rajan ylitti yhteensä noin 19 400 henkilöä.

– Vilkkaimpinakin viikkoina Lapin Rajan valvomalla alueella länsirajalla liikenne oli kuitenkin noin 85 prosenttia ja Norjan rajalla noin 83 prosenttia vähäisempää kuin vuonna 2019, Janne Kurvinen kertoo.

Vaikka lauantaista alkaen maahantulon rajoitukset poistuvat Ruotsin ja Norjan vastaisilta sisärajoilta, ulkorajaliikenteessä rajoitukset useisiin maihin vielä jatkuvat.

– Näillä mailla voi olla voimassa omia matkailijoiden maahanpääsyrajoituksia. Hallitus myös suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Suomen kansalaisella on kuitenkin aina oikeus palata Suomeen, ja kaikilla on oikeus lähteä maasta, Janne Kurvinen muistuttaa.

Uusien rajoitusten mukaan rajavalvonnasta voidaan luopua, jos lähtömaassa ei ole todettu yli 25 uutta koronavirustartuntaa 100 000 henkilöä kohden edellisten kahden viikon aikana. Sisärajaliikenteen valvonnasta on näin luovuttu myös muun muassa Islannista ja Saksasta saapuvien matkustajien kohdalla.

Lue myös: Poliisi muistuttaa koronaohjeiden noudattamisesta – karanteenista tietämätön perhe asioi virastotalossa

Kommentoi Facebookissa