Raju analyysi – 79 000 parhaassa työiässä olevaa miestä ei edes hae töitä

Teollisuuden toimialoilla mediaaniansio oli viidenneksen yksityisen sektorin palvelualoja suurempi.

Teollisuuden toimialoilla mediaaniansio oli viidenneksen yksityisen sektorin palvelualoja suurempi. (Kuva Fotolia)

Kadonneiden työmiesten osuus on kasvanut viime vuosikymmeninä jo 7,4 prosenttiin.

TYÖLLISYYS Työelämän ulkopuolella on pysyvästi 79 000 parhaassa työiässä olevaa miestä. Tiedot selviävät tänään julkaistavasta Elinkeinoelämän valtuuskunnan teettämästä EVA Analyysistä Kadonneet työmiehet.

Työllisyystilastoissa näistä miehistä 50 400 luetaan ryhmään ”muut työvoiman ulkopuolella olevat”. Nämä 25–54-vuotiaat miehet eivät tee töitä, opiskele tai ole työkyvyttömyyseläkkeellä.

Kadonneista työmiehistä vaikeasti työllistyviä työttömiä on 28 000.

– Näitä miehiä yhdistää alhainen koulutustaso, pitkittynyt työttömyys tai vähäinen työhistoria, sanoo Me-säätiön analyytikko Jussi Pyykkönen.

Hänen mukaansa ilmiö on osa miesten työllisyyden kriisiä.

– Kiihtyvä rakennemuutos on vähentänyt etenkin teollisuustyöpaikkojen määrää. Työttömäksi on siirtynyt paljon suorittavaa työtä tekeviä miehiä, joilla ei ole juuri peruskoulun jälkeistä koulutusta – tai ainakaan sellaista, joka pitäisi heidät työmarkkinoilla, Pyykkönen jatkaa.

Kadonneiden työmiesten osuus on viime vuosikymmeninä kasvanut noin 7,4 prosenttiin parhaassa työiässä olevien miesten määrästä.

Miesten mahdollisuudet työmarkkinoilla lepäävät koulutuksen varassa, mutta tyttöjen ja poikien koulutuspolut eriytyvät jo varhaiskasvatuksessa. Poikien lisäksi tukea tarvitsisi usein koko perhe.

EVA Analyysin ovat kirjoittaneet Me-säätiön analyytikko Jussi Pyykkönen, vapaa tutkija Pekka Myrskylä, EVA:n tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sekä Me-säätiön toimitusjohtaja Ulla Nord.

Kommentoi Facebookissa