Raju syytös hallituksen rikotusta lupauksesta – sote-laki mahdollistaa verojen välttelyn!

Kaikki hallituspuolueet ovat olleet huolissaan siitä, että sote-yritykset maksavat veronsa Suomeen. Finnwatchin mukaan asiasta on nyt lipsuttu.

Kaikki hallituspuolueet ovat olleet huolissaan siitä, että sote-yritykset maksavat veronsa Suomeen. Finnwatchin mukaan asiasta on nyt lipsuttu. (Kuva AOP)

Finnwatchin mukaan nyt esitetystä maakohtaisesta raportoinnista puuttuu puolet.

SOTE Hallitus julkisti tänään esityksensä eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Päivän Lehden artikkelin siitä, kuinka terveysjätit jakavat jatkossa syntyvät miljardien sote-markkinat, voit lukea tästä.

Lakiesitys on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan kansalaisjärjestö Finnwatchin mukaan veronmaksun vastuullisuuden varmentamisen osalta pettymys, eikä vastaa yksityisten sote-yritysten verovälttelyn estämisestä annettuihin lupauksiin.

Finnwatchin tutkimassa lakiehdotuksessa suurille kansainvälisesti toimiville sote-palveluntuottajille säädetään velvollisuus julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin. Hallitus on Finnwatchin mukaan valinnut raportoitavat luvut kuitenkin niin, että koko raportoinnin tarkoitus tulee merkityksettömäksi.

– Jos sote-lakiesitys menee tällaisenaan läpi, veroja välttelevät yritykset voivat huokaista helpotuksesta, toteaa Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki.

Maakohtaisen veroraportoinnin minimitasoksi tulisi asettaa Finnwatchin mukaan verotusmenettelylaissa säädetyt tiedot, joita kaikkein suurimmat kansainväliset yritykset joutuvat jo nyt raportoimaan maakohtaisesti veroviranomaisille. Tietoja tulisi lisäksi täydentää muun muassa kahdella sote-yritysten verovälttelyn kannalta keskeisellä tunnusluvulla eli henkilöstökuluilla ja liikevoitolla, jotka paljastaisivat palkitsemis- ja rahoitusjärjestelyillä tehtävän mahdollisen verokikkailun.

– Kokonaiskuva sote-yrityksen veronmaksusta muodostuu yli kymmenestä tietoelementistä. Hallituksen sote-lakiesityksessä näistä tiedoista puuttuu puolet, Telkki sanoo.

Finnwatch sanoo lakiesityksen jättävän myös epäselväksi, joutuvatko ulkomaiseen konserniin kuuluvat palvelun tuottajat raportoimaan tiedot koko ulkomaisen konsernin osalta. Mikä kummallisinta – sote-yrityksille ei oltaisi myöskään säätämässä mitään sanktiota raportointivelvoitteen rikkomisesta.

Finnwatch muistuttaa, että maakohtaisen raportoinnin vesittäminen on ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa. Esimerkiksi valtionvarainministeri Petteri Orpo antoi vielä maaliskuussa ymmärtää, että kaikkien sote-palveluita tarjoavien yritysten pitäisi tehdä maakohtaiset tilinpäätökset ja niiden olisi maksettava verot Suomeen.

Kaikki hallituspuolueet ovat olleet huolissaan sote-uudistuksen verotuottovaikutuksista. Eduskunnan valiokunnissa olisi Finnwatchin mielestä vielä mahdollista tehdä välttämättömät muutokset sote-lakiin.

Kommentoi Facebookissa