Legendaariset Timo Mäkinen ja Ouninpohja jäävät muistoihin

Hall of Fameen -nimetty Timo Mäkinen palkittiin Urheilugaalassa vuonna 2015.

Hall of Fameen -nimetty Timo Mäkinen palkittiin Urheilugaalassa vuonna 2015. (Kuva AOP)

Nelinkertainen suurajovoittaja oli myös ensimmäinen MM-osakilpailun voittanut suomalainen.

RALLIAUTOILU Kaikki Suomessa 1960-luvulla ralliautoilua seuranneet muistavat Timo Mäkisen ja hänen punaisen Mini Cooper S -ralliautonsa. Mieleen on piirtynyt lähtemättömästi kuva, kun Mäkinen ajaa Jyväskylän suurajojen legendaarisen Ouninpohjan osuuden konepelti ylhäällä.

Vuonna 1967 vaativan erikoiskokeen alussa konepellin kiinnikkeet pettivät Mäkisen Ministä. Hän ajoi 12 kilometriä erikoiskokeen loppuun konepelti pystyssä – ja kellotti kolmanneksi nopeimman ajan.

Timo Mäkinen syntyi 18. maaliskuuta 1938 Helsingissä. Hän voitti suurajot neljä kertaa vuosina 1965, 1966, 1967 ja 1973. Mäkinen oli myös ensimmäinen rallin MM-osakilpailun voittanut suomalainen. Hän voitti Monte Carlon kisan yhdessä kakkoskuskinsa Paul Austerin kanssa vuonna 1965, vuotta täydensi voitto myös Jyväskylässä.

Mäkisen kovia kotimaisia kilpakumppaneita olivat aikoinaan Rauno Aaltonen ja Hannu Mikkola, josta tuli myös tallikaveri Fordilla Minin lopetettua kilpailutoimintansa vuonna 1968. Hän ajoi kisoja vielä 1980-luvulla. Hänen nimettiin suomalaisen urheilun Hall of Fame -galleriaan vuonna 2015. Mäkiselle myönnettiin kesällä 2016 valtion urheilijaeläke.

Lentävä suomalainen ja rallilegenda nukkui pois torstaiaamuna 4. toukokuuta 2017.

  • Videolla Timo Mäkinen dokumentissa, jossa nähdään myös Ouninpohjan kuuluisa otos
Timo Mäkinen ja brittiläinen kakkoskuljettaja Paul Auster vuonna 1966.
Timo Mäkinen ja brittiläinen kakkoskuljettaja Paul Auster vuonna 1966. (Kuva National Archief/ Eric Koch)

Kommentoi Facebookissa