Rallin MM-sarja saamassa yllätysmaailmanmestarin?

Elfyn Evans on Toyotan uusi tähtikuljettaja

Elfyn Evans on Toyotan uusi tähtikuljettaja. (Kuva AOP)

Toyotalla kisaava walesilaiskuski Elfyn Evans voitti Turkin rallin. Hän on vahva ehdokas tämän vuoden maailmanmestariksi.

RALLI Turistikaupunki Marmariksen lähistöllä ajettu Turkin MM-ralli päättyi sunnuntaina Toyotan walesilaisajajan Elfyn Evansin juhliin. Hän vei rallin voiton ja nousi MM-sarjan kärkeen.

Autolle hyvin haastavilla kivisillä teillä ajetun kisan ratkaisut nähtiin sunnuntaina vaativalla 38 kilometrin pituisella Cetibelin kahdella erikoiskokeella. Sebastien Loeb ja Thierry Neuville kokivat rengasrikot. Jälkimmäisellä Cetibelilla Sebastien Ogierin Toyota hyytyi reitin varrelle teknisen vian takia.

Hyundailla kilpaileva hallitseva maailmanmestari Ott Tänak keskeytti lauantaina. Hän ajoi teknisen vian takia ulos.
Evans selvisi sunnuntaina lähes ongelmitta ja voitti kilpailun peräti 35 sekunnin turvin. Toiseksi ajanut Neuville tykitti power stagen ykköseksi ja nappasi viisi ylimääräistä MM-pistettä. Loeb oli kolmas.

Kisaa superrallisäännöllä sunnuntaina jatkanut Tänak ajoi power stagen kakkoseksi ja sai lohdutukseksi neljä MM-pistettä. Se ei hallitsevaa maailmanmestaria merkittävämmin lohduttanut, koska hänen mestaruusmahdollisuuksilleen tuli raju takaisku.

Evans johtaa MM-sarjaa 18 pisteen erolla toisena olevaan Ogieriin, joka jäi Turkissa pisteittä. Tänak on kolmantena 27 pisteen päässä Evansista.

Poikkeuksellinen kausi saattaa päättyä varsin poikkeuksellisesti yllätysmiehen maailmanmestaruusjuhliin. Kaudesta kun ovat ajamatta enää Italian Sardinian ralli sekä Belgian Ypres-ralli. Evansilla on loistava sauma mestaruuteen.

Juttuvinkki: Traagisesti kuollut Henri Toivonen oli nopea myös Formula ykkösellä

Toyotalla kisaava Kalle Rovanperä oli Turkin rallissa parhaana suomalaisena neljäs. Lisäksi Rovanperä sai ylimääräisiä MM-pisteitä sijoittumalla power stagella kolmanneksi.

Rovanperä paljasti WRC:n haastattelussa, ettei päätöspätkällä aivan kaikki ollut pelissä.

– Meidän piti tuoda auto maaliin, jotta saamme pisteitä MM-taistoon. Aika ei todellakaan ole erikoinen. Halusin olla nopeampi, mutten halunnut ottaa mitään riskejä, kertoi Rovanperä WRC:n haastattelussa.

Rovanperä ajaa ensimmäistä kauttaan WRC-autolla. Hän on hakemassa arvokasta kokemusta tulevia kausia varten.

Kokemukseensa nähden Rovanperä on menestynyt tällä kaudella aivan erinomaisesti. Hän on MM-sarjassa neljäntenä tasapisteissä Tänakin kanssa.

Esapekka Lappi sijoittui Turkissa kuudenneksi. Teemu Suninen joutui sunnuntaina keskeyttämään.

Lappi ja Suninen kisaavat Fordin kalustoa käyttävässä M-Sport-tallissa. Talli on pahassa talouskriisissä ja testaamattomuus näkyy armottomasti kaluston kilpailukyvyssä.

Seuraava MM-ralli ajetaan Sardiniassa 8.-11. lokakuuta. Kauden päätöskilpailu Ypres-ralli ajetaan 20.-22. marraskuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kalle Rovanperä antoi hurjan näytön vauhdistaan

Kommentoi Facebookissa