RANSKAN PRESIDENTINVAALIT Ranskassa vaaliennusteet vastaavat harvinaisen hyvin vaalien lopullista tulosta. Näin kävi presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, ja näin kävi myös nyt, kun vastakkain olivat enää keskustavasemmistolainen Emmanuel Macron sekä oikeistolainen kansallisen rintaman Marine Le Pen.
Viimeisimpien tietojen mukaan Macron saisi äänistä 66,06 prosenttia ja Le Pen 33,94 prosenttia. Marine Le Pen on jo soittanut Macronille ja onnitellut tätä voitosta.
Macronin voittoa Louvren aukiolla juhlivat pääosin nuoret aikuiset, jotka toivovat nuoren presidentin tuovan Ranskalle uuden alun, synkkien viime aikojen tapahtumien jälkeen. Mutta Le Pen sai 11 miljoonaa ääntä, ja tulevan presidentin on osattava puhua myös heille.
Emmanuel Macronin äänisaalis on kuitenkin vakuuttava. Nykyinen presidentti Francois Hollande sai aikoinaan vuoden 2012 presidentinvaaleissa 51,6 prosenttia ja Nicolas Sarkozy vuonna 2007 puolestaan 53,1 prosenttia äänistä.
Muutos ja uuden tasavallan aika
Emmanuel Macron on suomalaisille suhteellisen tuntematon henkilö. Vasemmistohenkiseen professorin ja tohtorin perheeseen syntynyt poika opiskeli yhteiskuntatieteitä ja filosofiaa, lopputyönsä yliopistossa hän teki Niccolo Machiavellista ja väitöskirjansa G. W. F. Hegelin filosofiasta.
Macron toimi Rotschild-pankin investointipankkiirina, myös hänestä itsestään tuli miljonääri kauppojen yhteydessä kun Nestlé osti viisi vuotta sitten Pfizerin tytäryhtiön. Emmanuel Macron on kuulunut sosialistipuolueeseen ja hän toimi ensin presidentti Francois Hollanden neuvonantajana, sen jälkeen Ranskan talousministerinä kaksi vuotta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tavannut Macronin tämän ollessa Hollanden neuvonantajana. Niinistö pitää hänen valintaansa hyvänä uutisena Euroopalle kommentoidessaan tulosta Yleisradiolle.
– Uskon, että hänellä on uutta tuotavaa Euroopalle. Hän on korostanut talous- ja turvallisuuskysymyksiä. Tämä merkitsee Ranskalle, jos ei uuden tasavallan aikaa, niin muutosta, Niinistö kuvaili.
Kesällä vuorossa parlamenttivaalit
Presidentinvaalien tulos on helpotus EU-kannattajille, sillä Macron kannattaa Saksan ja Ranskan yhteistyötä ja tiivistä unionia. Vielä ministerinä ollessaan Macron perusti En Marche! – Liikkeelle – nimisen kansalaisliikkeen, jonka ehdokas hän oli presidentinvaaleissa.
Macronin vaaliohjelmaa on kuulunut muun muassa sosiaaliturvan uudistaminen – mutta myös joustavammat työmarkkinat sekä yhteisöveron alentaminen. Ranskassa presidentti nimittää myös ministerit. Oma kansanliike on kuitenkin sekä voimavara että heikkous.
Kesäkuussa Ranskassa on edessä parlamenttivaalit, ja presidentti tarvitsee siellä enemmistön tuen. Oma kansalaisliike luultavasti saa useita edustajia 577-paikkaiseen alahuoneeseen eli kansalliskokoukseen, mutta tuskin enemmistöä. Siksi hänen on saatava tukijoita sekä oikealta että vasemmalta.
Emmanuel Macron on naimisissa lukioaikaisen ranskan kielen opettajansa Brigitte Trogneuxin kanssa. Pari tapasi toisensa Macronin ollessa 15-vuotias, virallisesti he alkoivat seurustella kolme vuotta myöhemmin. Nyt 39-vuotias Macron avioitui 64-vuotiaan puolisonsa kanssa kymmenen vuotta sitten.
- Päivän Lehti tarkentaa vaalitulosta sen varmistuttua
Kommentoi Facebookissa