Ranuan jääkarhut saavat yllätyksen Rukalta – kymmeniä kuutioita lunta!

Lämmin kesä saattaa tuntua viileisiin oloihin sopeutuneesta jääkarhusta tukalalta.

Lämmin kesä saattaa tuntua viileisiin oloihin sopeutuneesta jääkarhusta tukalalta. (Kuva Fotolia)

Eläinpuiston isoille ja pienelle jääkarhuille toimitetaan viilentävä kesälahja ensi viikolla.

LUONTO Kesän kuumuudesta nautiskelevat Ranuan eläinpuiston jääkarhut saavat keskiviikkona 26. päivä heinäkuuta kesälahjan Rukan hiihtokeskukselta, kun Kuusamosta tuodaan jääkarhuille lumiyllätys viilentämään jääkarhujen oloa.

Rukalla on säilötty useita kymmeniä tuhansia kuutioita lunta 6. lokakuuta avattavaa laskettelukautta varten. Rukalla on lunta niin reilusti, että sitä riittää kuskattavaksi myös jääkarhujen iloksi Ranualle.

– Koko tapahtuman idea lähti eräältä työntekijältämme, joka oli vieraillut Ranualla ja hänen lapsensa olivat harmitelleet, ettei jääkarhuilla ole lunta, jota heidän normaalista elinympäristöstä löytyy. Rukalta taas lunta löytyy yli oman tarpeen ja siitä ajatus lähti liikkeelle, Rukakeskuksen digi- ja markkinointijohtaja Reino Tikkanen kertoo.

Rukalta viedään talven kovilla pakkasilla lumitykkien avulla tehtyä lunta Ranualle joitain kymmeniä kuutioita, jotka siirretään jääkarhujen aitaukseen rekan ja kaivinkoneen avulla yöaikaan.

Aamulla eläintarhan auetessa luvassa on ennennäkemätön tapahtuma, kun viime keväänä Ranualle syntynyt jääkarhunpoikanen pääsee nauttimaan emonsa Venuksen kanssa lumesta keskellä kesää. Myös naapuritarhan jääkarhu-uros Manasselle on luvattu oma osansa lumiyllätyksestä. Päivän Lehden aikaisemman artikkelin jääkarhunpennusta löydät tästä.

Jääkarhun elinympäristöä ovat lajin nimenkin mukaisesti jäiset ja lumiset seudut. Jääkarhujen omin alue löytyy arktisten merien jäältä ja rannikoilta. Jäällä on tärkeä merkitys saalistusalueena, sillä pääsaalistaan, hylkeitä, jääkarhu pystyy metsästämään vain jäältä käsin. Jään sulaessa keväisin osa jääkarhuista seurailee vetäytyvää jäänreunaa pohjoiseen. Näin karhut pysyvät saalistusmaillaan hylkeenpyynnissä.

Osa jääkarhuista sen sijaan viettää kesän maissa. Rannikolla sopivaa ravintoa on niukasti, joten jääkarhujen täytyy pärjätä talvella keräämiensä ihonalaisten rasvavarastojen turvin odotellen seuraavaa syksyä ja meren uutta jäätymistä.

Jääkarhu synnyttää pentunsa lumeen kaivettuun lumiluolaan. Tiine jääkarhunaaras vetäytyy jo loppusyksyllä lumiluolaan. Se säästää energiaa tulevien jälkeläisten imetystä varten ja tarvittavan nesteen jääkarhuemo saa lunta syömällä. Alle puolikiloiset pennut syntyvät keskellä talvea ja viettävät ensimmäiset kuukautensa lumiluolan suojissa emon maidon varassa kasvaen.

Jatkuvasti kiihtyvä ilmaston lämpeneminen sulattaa pohjoisten merien jäät yhä aiemmin ja samalla syksyisin merien jäätyminen viivästyy. Paras saalistusaika siis lyhenee molemmista päistään ja jääkarhuja nääntyy nälkään.

Ranuan eläinpuiston jääkarhuja ei sen sijaan uhkaa nälkiintyminen, siitä pitävät eläintenhoitajat huolen. Lämmin kesä saattaa kuitenkin tuntua viileisiin oloihin sopeutuneesta karhusta tukalalta, joten kylmä lumiyllätys kesän keskellä on varmasti riemun aihe Ranuan jääkarhuille.

Viime marraskuussa syntynyt pentu on osoittautunut rohkeaksi ja ennakkoluulottomaksi karhuksi, joka varmasti osaa ottaa ilon irti Rukan lähettämästä kesälahjasta. Pennun emo Venuskaan tuskin malttaa pysytellä poissa lumileikeistä. Valkoisen karhuperheen pää, Manasse-uros, todennäköisesti ottaa omassa aitauksessaan asian hillitymmin vastaan, mutta epäilemättä osaa hyödyntää rukalaisten tuomiset kesäpäiviensä viilennyksenä.

Kommentoi Facebookissa