Jääkarhunpentu pääsi ensimmäisen kerran leikkimään lumella – katso video Ranualta!

Venus-emonsa kanssa ensimmäisen kerran ulos päässeellä jääkarhunpennulla ei le vielä nimeä.

Venus-emonsa kanssa ensimmäisen kerran ulos päässeellä jääkarhunpennulla ei le vielä nimeä. (Kuvakaappaus Yle Areena)

Eläinpuistossa syntynyt harvinainen jääkarhunpentu tuntui rohkeammalta kuin veljensä.

ELÄIMET Jääkarhujen lisääntyminen vankeudessa on vaikeaa. Viime marraskuussa – tarkemmin 25.11.2016 – Ranuan eläinpuiston Venus-jääkarhuemo synnytti kaksi pentua, joista toinen menehtyi 10 vuorokauden ikäisenä.

Hengissä selvinnyt pentu painoi syntyessään puoli kiloa ja oli kautta aikojen toinen eloon jäänyt Suomessa syntynyt jääkarhunpentu. Vielä nimeämätön pentu syntyi lähes täsmälleen viisi vuotta isoveljensä Renzon jälkeen.

Noin seitsenkiloisen pennun sukupuolesta ei olla vielä aivan varmoja, mutta sen uskotaan olevan poika. Sukupuoli voidaan tarkistaa vasta, kun emo jättää pennun yksin luolaan.

Eläinpuiston intendentti Mari Heikkilä kertoi Yeisradiolle, että jääkarhunpesässä on kaksi pesäkoloa ja yksi eteinen. Näiden välillä on erilliset luukut, jotka voidaan tarvittaessa sulkea. Pennun tutkiminen ja eläinlääkärin tarkastus onnistuu vasta kun emo ja pentu ovat eri tiloissa.

Tänään puolita päivin ulkoluukku aukaistiin ensimmäistä kertaa, jotta poikanen saattoi tutusta ensimmäistä kertaa lumeen ja ulkomaailmaan. Viereisessä aitauksessa oleva isä Manasse houkuteltiin oman aitauksensa toiselle laidalle, jotta sen tuoksu ei häiritsisi emoa ja pentua.

Emo tutki aitausta puolisen tuntia, ennen kuin päästi pennun ulos. Poikanen tuntui rohkeammalta kuin veljensä, ja se telmi iloisesti lumessa ja emonsa kimpussa.

Ranuan eläinpuisto kaksinkertaisti aikoinaan kävijämääränsä edellisen jääkarhunpennun aikana, yli 150 000 vieraaseen. Nyt odotukset ovat vieläkin suuremmat, sillä myös Lapin turistimäärä on kasvanut. Ranualle on esimerkiksi Rovaniemeltä matkaa noin 80 kilometriä

  • Ranuan eläinpuiston kotisivuille pääset tästä.
  • Yle Areenaan pääset katsomaan jääkarhunpennun videota tästä.

Kommentoi Facebookissa