Ravintolarajoituksia jatketaan – hallitus valmistelee koronapassin käytön laajentamista

Pääministeri Sanna Marin kertoi lehdistölle hallituksen neuvotteluista Säätytalossa.

Pääministeri Sanna Marin kertoi lehdistölle hallituksen neuvotteluista Säätytalossa. (Kuva Fanni Uusitalo/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallitus pitää ravintolarajoitusten jatkamista välttämättömänä epidemiatilanteen kannalta.

KORONAVIRUS Hallitus on neuvotellut koronatilanteesta ja sen edellyttämistä toimista. Ravintolarajoituksia jatketaan, samoin koronapassin käytön laajentamisen valmistelua. Tartuntatautilain väliaikaisten säännösten voimassaoloa esitetään jatkettavaksi kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Hallitus sai katsauksen ajankohtaisesta epidemiatilanteesta ja koronarokotusten edistymisestä. Alueellinen epidemiatilanne on monin paikoin heikentynyt ja edellyttää edelleen toimia tartuntojen vähentämiseksi. Nyt on saavutettu valtakunnallinen 80 prosentin rokotuskattavuus, mutta tämä yksin ei riitä epidemian kääntämiseen laskusuuntaan.

Uudistetun hybridistrategian lähtökohtana on, että yhteiskunnan eri toiminnot ovat avoimia. Se korostaa paikallisten ja kohdennettujen toimien tärkeyttä epidemian torjunnassa. Alueita ohjataan seuraamaan epidemiatilannettaan ja päättämään sen perusteella, mitä suosituksia ja rajoituksia tarvitaan epidemian hillitsemiseksi.

Osana hybridistrategian käyttöönottoa hallitus hyväksyi valtakunnallisen hätäjarrumekanismin käytön periaatteet. Hätäjarrumekanismi otettaisiin käyttöön, jos epidemiatilanne heikkenee yllättävästi ja erittäin vakavasti eikä epidemiatilannetta kyetä hallitsemaan laajasti käyttöönotetuilla alueellisilla toimilla.

Hallitus pitää ravintolarajoitusten jatkamista välttämättömänä epidemiatilanteen kannalta. Valtioneuvosto päättää ravintolarajoituksista ylimääräisessä yleisistunnossaan maanantaina 15. marraskuuta.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää lisäksi mahdollisuutta valmistella määräaikaista tartuntatautilain muutosta, joka koskee sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden ja työharjoittelussa olevien opiskelijoiden koronarokotussuojaa potilaiden ja asiakkaiden suojaamiseksi.

Hallitus haluaa edistää koronapassin käytön laajentamista itsenäiseksi rajoituskeinoksi. Samalla selvitetään mahdollisuutta koronapassin käyttöön työpaikoilla. Asiaa valmistellaan pikaisella aikataululla yhteistyössä ministeriöiden kesken.

Lue myös: Koronarokotuskattavuus on nyt 80 prosenttia – ”Valtaosa vakavalle taudille alttiista on saatu hyvään suojaan”

Kommentoi Facebookissa