JALKAPALLO Real Madrid ja Manchester City tarjosivat kaksi eeppistä Mestareiden liigan välieräottelua. Ensimmäisen osaottelun Man City voitti kotikentällään 4-3, mutta toisessa ottelussa Real Madrid nousi kahden maalin takaa-ajoasemasta Rodrygon viime hetken maaleilla jatkoajalle, ja ratkaisi voiton edukseen Karim Benzeman ampumalla rangaistuspotkulla.
Real Madrid eteni Pariisissa lauantaina 28. toukokuuta pelattavaan finaaliin. Siinä se saa vastaansa Liverpoolin.
Välierässään Liverpool oli suvereeni. Se päihitti espanjalaisen yllättäjäjoukkueen Villarrealin yhteismaalein 5-2.
Englannin Valioliiga on viime vuosina kasvattanut taloudellista ylivoimaansa muihin Euroopan pääsarjoihin verrattuna. Ei suinkaan ole sattumaa, että viime vuosina on nähty täysin englantilaisia Mestareiden liigan finaaleja.
Vuonna 2019 Liverpool voitti finaalissa Tottenhamin. Viime vuonna Chelsea päihitti finaalissa Manchester Cityn, joka jättimäisestä rahoituksestaan huolimatta ei edelleenkään ole voittanut Mestareiden liigaa.
Real Madrid, Espanjan tämän kauden mestari, on harvoja Valioliigan ulkopuolisia seuroja, joka kykenee haastamaan englantilaisia. Muita harvalukuiseen joukkoon kuuluvia ovat Paris Saint-Germain, Bayern München ja Juventus. Myös Atletico Madridilla ja FC Barcelonalla on taustavoimiensa ansiosta resursseja pysyä Euroopan huipulla.
Espanjan La Ligan dominointi Mestareiden liigassa lienee kuitenkin ohi. Vielä 2010-luvulla Real Madrid voitti Mestareiden liigan neljästi ja FC Barcelona kahdesti.
Italialaisjoukkueista Mestareiden liigan on viimeksi voittanut Milanon Inter 2010. Sen jälkeen Juventus on ollut häviämässä finaalia 2015 ja 2017. Tulokset osoittavat Serie A:n jälkeen Euroopan kärjestä selkeästi jälkeen.
Saksalaisista vain Bayer München on pysynyt Euroopan huipulla. Se voitti Mestareiden liigan 2020.
Euroopan suurseurat haluaisivat oman superliigansa, jossa ne voisivat rahastaa itse kaiken ja romuttaa samalla Valioliigan rahallisen etumatkan. Euroopan jalkapalloliittoa Uefaa sekä Valioliigaa pidetään turhina välikäsinä.
UEFA toimii Robin Hood -tyyppisesti jakamalla Mestareiden liigan kaupallisia tuloja myös pienten maiden, kuten Suomen pääsarjaseuroille. Siitä huolimatta suurten ja pienten tasoerot vain kasvavat, kun kaupalliset jättitulot keskittyvät Euroopassa noin kymmenen seuran ympärille, oli superliiga olemassa tai ei.
Eurooppalaisessa huippujalkapallossa on epäterveitä piirteitä, joita kukaan ei juuri kiistäkään. Pohjois-Amerikan suurista ammattilaissarjoista tuttua budjettikattoa ei silti edes harkita.
Teksti Otto Palojärvi
Kommentoi Facebookissa