Renessanssin kaunottaret esittelee Lucas Cranachin teoksia – ihannekuvia vai todellisia henkilöitä?

Sinebrychoffin taidemuseossa nähdään loppuvuoden ajan renessanssin kaunottaria.

Sinebrychoffin taidemuseossa nähdään loppuvuoden ajan renessanssin kaunottaria. (Kuva Kansallisgalleria/ Sinebrychoffin taidemuseo/ Arno de la Chapelle)

Lucas Cranachia pidetään yhtenä merkittävimmistä saksalaisista renessanssimestareista.

NÄYTTELY Lucas Cranach – Renessanssin kaunottaret -näyttely esittelee saksalaisen renessanssimestari Lucas Cranach vanhemman (1472–1553) teoksia ensimmäistä kertaa Suomessa. Sinebrychoffin taidemuseon tuottamassa näyttelyssä on esillä 28 teosta, maalauksia ja grafiikkaa, eurooppalaisten museoiden kokoelmista.

Suomen ainoat Lucas Cranach vanhemman maalaukset ovat Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa. Nämä teokset, Nuoren naisen muotokuva (1525) ja Lucretia (1530), ovat näyttelyn lähtökohtina. Ne edustavat taiteilijan tuotannossa suosittuja aiheita, naismuotokuvia ja alastomia kaunottaria kuvattuna omaperäisellä, tunnistettavalla tyylillä.

Sinebrychoffin taidemuseon Nuoren naisen muotokuva on otettu tarkemman tutkimuksen kohteeksi tätä näyttelyä silmällä pitäen. Nuoren naisen muotokuvassa muodinmukaisesti pukeutunut ja kallisarvoisiin koruihin sonnustautunut nainen vastaa itsetietoisesti katseeseen. Naisen olemuksessa on jotakin arvoituksellista ja kiehtovaa.

Lucas Cranach vanhempi, työhuone Nuoren naisen muotokuva (Prinsessa Emilia Saksilainen?) ennen 1537.
Lucas Cranach vanhempi, työhuone Nuoren naisen muotokuva (Prinsessa Emilia Saksilainen?) ennen 1537. (Kuva Statens Museum for Kunst, Kööpenhamina)

Ei olekaan ihme, että juuri Cranachin maalaukset ovat erityisellä tavalla puhutelleet taiteilijoita kautta aikojen. Tunnetuimpia lienevät Picasson tulkinnat, joista näyttelyssä on esillä muutama esimerkki grafiikan puolelta. Tämän päivän näkökulman Lucas Cranachin teoksissa kuvattuihin upeisiin koruihin tarjoavat saksalaisten korutaiteilijoiden näyttävät teokset.

Lucas Cranachia pidetään yhtenä merkittävimmistä saksalaisista renessanssimestareista, ja hänen maalauksiaan vaalitaan museoissa suurina aarteina. Hän oli Albrecht Dürerin (1471-1528) aikalainen, ja taiteilijat olivat myös toistensa kilpailijoita. Cranach oli ennen kaikkea hovimaalari. Hän työskenteli Wittenbergissä vaaliruhtinaiden ja etenkin Fredrik III Viisaan (1486-1525) hovissa, jossa hän loi varsinaisen uransa.

Lucas Cranach ja Martin Luther olivat läheisiä ystäviä. He toimivat muun muassa toistensa lasten kummeina. Lisäksi Cranach tuki kuvataiteellaan Lutheria uskonpuhdistukseen liittyen. Cranach on ehkä tunnetuin juuri Lutheria ja tämän puolisoa Katharina von Boraa esittävistä muotokuvistaan.

Arvioiden mukaan Cranachin työhuoneen tuotanto on ollut useita tuhansia teoksia. Nykyään tunnetaan yli 1000 paneelimaalausta. Lucas Cranch vanhemman tuotantoon kuuluu myös piirustuksia ja kuparikaiverruksia.

  • Näyttely on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 26.9.2019–5.1.2020

Lue myös: Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeckiltä teoksia, joita ei ole aikaisemmin esitelty Suomessa

Kommentoi Facebookissa