Riittävä D-vitamiinin saanti varhaislapsuudessa kannattaa varmistaa – se voi suojata tyypin 1 diabetekselta

Suomessa kaikille alle 18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää päivittäin ympäri vuoden.

Suomessa kaikille alle 18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää päivittäin ympäri vuoden. (Kuva Fotolia)

D-vitamiinin ja tyypin 1 diabeteksen yhteyttä on tutkittu jo vuosikymmeniä.

TERVEYS Vähäisellä D-vitamiinin saannilla varhaislapsuudessa on yhteys tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen perinnöllisesti alttiilla lapsilla. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että elimistön D-vitamiinitaso oli varhaislapsuudessa hieman muita matalampi niillä lapsilla, joille myöhemmin kehittyi tyypin 1 diabeteksen esiaste tai varsinainen tyypin 1 diabetes.

Tutkimus on osa kansainvälistä TRIGR-tutkimusta – Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk – jossa tutkitaan tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimukseen kutsuttiin perinnölliseen riskiryhmään kuuluvia lapsia 15 eri maasta. Tutkimuksessa oli mukana myös suomalaisia lapsia.

Tutkimukseen osallistuneista lapsista vain muutamalla prosentilla havaittiin vakava D-vitamiinin puutos. D-vitamiinitaso mitattiin synnytyksen yhteydessä otetusta napaverinäytteestä sekä 6, 12 ja 18 kuukauden iässä. Analyyseissä huomioitiin muun muassa näytteenottokuukausi, sillä auringonvalon määrä eri vuodenaikoina vaikuttaa D-vitamiinitasoihin.

D-vitamiinin yhteyttä tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen on tutkittu jo pitkään, mutta tulokset eivät ole olleet johdonmukaisia. Tulosten erilaisuuteen voivat vaikuttaa esimerkiksi perinnölliset erot D-vitamiinin aineenvaihdunnassa.

– Tiedetään, että elimistön puolustusjärjestelmän aktivoituessa D-vitamiinitasot usein laskevat. Niillä lapsilla, jotka sairastuvat tyypin 1 diabetekseen, havaitaan varhaislapsuudessa muutoksia esimerkiksi suoliston mikrobistossa selvästi ennen kuin diabetekselle tyypillisiä vasta-aineita ilmaantuu. Onkin mahdollista, että hieman matalammat D-vitamiinitasot ovat seurausta puolustusjärjestelmän aktivoitumisesta, kertoo tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

Suomessa kaikille alle 18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää päivittäin ympäri vuoden. Vauvoille suositellaan 2 viikon iästä 12 kuukauteen saakka D-vitamiinilisää 2–10 mikrogrammaa riippuen äidinmaidonkorvikkeen määrästä, 1-vuotiaille 10 mikrogrammaa ja 2–17-vuotialle 7,5 mikrogrammaa.

D-vitamiinin puutos on nykyään Suomessa verrattain harvinaista, kun vielä vuosituhannen vaihteessa puutosta esiintyi monissa väestöryhmissä. Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että tietyllä D-vitamiinilisän määrällä voitaisiin ehkäistä tyypin 1 diabeteksen tai muiden puolustusjärjestelmän toimintaan vaikuttavien tautien puhkeamista.

Tällä hetkellä tutkitaan, yhdistyykö matala D-vitamiinitaso lapsilla esimerkiksi suoliston tulehdukseen tai elimistön matala-asteiseen tulehdukseen. D-vitamiinisuositusten noudattaminen on tärkeää, sillä D-vitamiinia tarvitaan esimerkiksi luuston kehitykseen ja luukudoksen ylläpitoon.

Tutkimuksen näytteet kerättiin vuosien 2002–2008 aikana.  D-vitamiinitasoja mitattiin toistuvasti noin puolentoista vuoden ikään asti. D-vitamiinitaso mitattiin 244 lapselta, joille ilmaantui vähintään kaksi neljästä tyypin 1 diabetekselle tyypillisestä vasta-aineesta. Heistä 144 sairastui tyypin 1 diabetekseen.

  • Lähde THL

Lue myös: Miksi diabetes puhkeaa joskus jo vauvaiässä? – Tutkijat onnistuivat selvittämään asian

Kommentoi Facebookissa