Riittävätkö rahat? – Lähes joka kuudes suomalainen lainaa rahaa ostaakseen joululahjoja

Lomakaudella rahaa tulee helposti käytettyä normaalia enemmän.

Lomakaudella rahaa tulee helposti käytettyä normaalia enemmän. (Kuva Fotolia)

Tammikuu näyttäisi olevan joka viidennelle suomalaiselle taloudellisesti vuoden vaikein kuukausi.

TALOUS Monelle joulu merkitsee rauhallista aikaa perheen ja ystävien parissa. Joululla on kuitenkin hintansa. Intrumin European Consumer Payment -raportin mukaan 29 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista kuluttajista on huolissaan rahojensa riittävyydestä jouluostoksiin.

Noin 18 prosenttia suomalaisista vastaajista kertoo kuluttavansa enemmän rahaa joululahjoihin, kuin mihin heillä olisi varaa. Puolestaan 15 prosenttia suomalaisista kuluttajista kertoo joskus lainaavansa rahaa tai käyttävänsä luottokorttinsa luottorajan täyteen lahjojen ostamiseksi.

Tammikuu näyttäisikin olevan joka viidennelle suomalaiselle taloudellisesti vuoden vaikein kuukausi.

– Lomakaudella rahaa tulee helposti käytettyä normaalia enemmän. Joulun aikana rahaa kuluu herkästi niin lahjoihin kuin juhlapöydän antimiin. Jos haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä tammikuussa, kannattaa päättää joulun budjetti etukäteen ja pyrkiä pitäytymään suunnitelmassa. Veronpalautusten siirtyminen aikaisemmaksi saattaa myös vähentää käytettävissä olevia tuloja joulun aikaan aiempaan verrattuna, Intrum Oy:n myyntijohtaja Juha Iskala toteaa.

Kun suomalaisten vastauksia vertaillaan Euroopan keskiarvoihin, näyttää siltä, että rahojen riittävyydestä joululahjoihin murehditaan kautta Euroopan.

Eurooppalaisista keskimäärin 23 prosenttia sanoo käyttävänsä rahaa joululahjoihin enemmän, kuin mihin heillä olisi varaa. Samoin 29 prosenttia eurooppalaista sanoo, että tammikuu on heille taloudellisesti vuoden hankalin kuukausi.

Tulokset pohjautuvat Intrumin Euroopan laajuiseen tutkimukseen, johon osallistui 24 000 18–65-vuotiasta kuluttajaa 24 Euroopan maasta.

Lue myös: Pikavipit ovat syventäneet velkaongelmia – velkasummat ovat kasvaneet ja laina-ajat pidentyneet

Kommentoi Facebookissa