Rikollispomo pesi rahaa ja rakensi kaksi 200-neliöistä omakotitaloa – miehen nettotulot vain 40 000 euroa

UB:n johtajaksi epäillyn miehen epäillään kätkeneen rikoshyötyä rakennuttamalla kaksi omakotitaloa ja autotallin Porvoossa sijaitsevalle tontille.

UB:n johtajaksi epäillyn miehen epäillään kätkeneen rikoshyötyä rakennuttamalla kaksi omakotitaloa ja autotallin Porvoossa sijaitsevalle tontille. (Kuva Poliisi)

United Brotherhoodiin ja sen epäiltyyn johtajaan kohdistuva esitutkintakokonaisuus on valmistumassa.

RIKOLLISRYHMÄ Keskusrikospoliisi on saamassa valmiiksi laajan järjestäytyneeseen rikollisryhmään United Brotherhoodiin liittyvän esitutkinnan. Tutkinta on osa poliisin valtakunnallista rikostorjuntaoperaatiota, joka aloitettiin keväällä 2018. Rikoshyötyä on noin kaksi vuotta kestäneen operaation aikana saatu turvattua poliisin arvion mukaan noin 2,7 miljoonan euron edestä.

KRP:n esitutkinta on kohdistunut pääasiassa UB:n Helsingin pääosaston jäseniin ja erityisesti koko rikollisjärjestön johtajaksi epäiltyyn henkilöön. Vuonna 1972 syntyneen miehen epäillään syyllistyneen tutkinnassa olleiden vuosien 2018–2019 aikana useisiin törkeisiin rikoksiin, muun muassa törkeään rahanpesuun, useisiin törkeisiin huumausainerikoksiin, useisiin törkeisiin ampuma-aserikoksiin, törkeään pahoinpitelyyn, ryöstöön, törkeään petokseen ja petokseen.

UB:n kokoontumistiloihin Helsinkiin tehtiin kotietsintä syyskuussa 2019.
UB:n kokoontumistiloihin Helsinkiin tehtiin kotietsintä syyskuussa 2019. (Kuva Poliisi)

Epäillyn miehen ohella tutkintakokonaisuudessa on yli viisikymmentä rikoksesta epäiltyä. Heistä UB:n tai sen alajärjestön jäseniksi epäiltyjä oli epäiltynä tekoaikana yhteensä 19. Kymmenen henkilöä on ollut tutkintavankeudessa esitutkinnan aikana. Heistä kolme on edelleen vangittuna.

UB:n johtajaksi epäilty henkilö on esitutkinnan perusteella ollut vuonna 2010 perustamassa rikollisorganisaatiota ja toiminut vuodesta 2016 alkaen sen ainoana johtajana. Hänen epäillään muun muassa organisoineen UB:n rikollista toimintaa ja päättäneen jäsenten siirroista ja erottamisista.

– Lisäksi esitutkinnassa epäillään, että henkilö on kontrolloinut jengin jäsenten huumausaineiden käyttöä, ohjeistanut jäseniä viranomaisten kanssa asioimisessa ja ollut tosiasiallinen rikoshyödyn saaja rikollisjärjestön tekemiksi epäillyissä rikoksissa. Hänen epäillään myös pahoinpidelleen törkeästi järjestön jäsenen tämän puheiden vuoksi, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio Keskusrikospoliisista.

Syyskuun poliisioperaatioiden aikana takavarikoitiin KRP:n esitutkintaan liittyen kaikkiaan 35 ampuma-asetta.
Syyskuun poliisioperaatioiden aikana takavarikoitiin KRP:n esitutkintaan liittyen kaikkiaan 35 ampuma-asetta. (Kuva Poliisi)

Rikoshyötyä UB:n johtajaksi epäillyn miehen epäillään kätkeneen kiinteistön rakennuttamisen yhteydessä ja syyllistyneen siten törkeään rahanpesuun. Epäillyn epäillään ostaneen monimutkaisen bulvaanijärjestelyn kautta kiinteistön Porvoosta vuonna 2010 ja rakennuttaneen sinne myöhemmin kaksi noin 200-neliöistä omakotitaloa ja autotallin.

Esitutkinnan perusteella kiinteistön hankintaan ja talojen rakennuttamiseen on kulunut noin 700 000 euroa, ja varoista valtaosan epäillään olleen rikoksella hankittuja. Samalla ajanjaksolla, vuosina 2010–2019, epäillyn henkilökohtaisten pankkitilien kautta on kulkenut rahaa yli 330 000 euron arvosta ja hänen hallussaan epäillään olleen noin 100 000 euron käteisvarat, joista poliisin takavarikossa on 26 000 euroa.

Kuitenkin miehen nettotulot ovat poliisin selvityksen mukaan olleet samalla ajalla vain 40 000 euroa.

– Epäilemme, että useat henkilöt ovat osallistuneet sen peittämiseen, mistä rahat kiinteistön hankintaan ja rakennustöihin on saatu, sekä sen häivyttämiseen, kuka kiinteistön tosiasiallinen omistaja oli. Pääepäillyn lisäksi kaikkiaan 15 ihmisen epäillään syyllistyneen asiassa törkeään rahanpesuun tai rahanpesuun sekä törkeään petokseen tai petokseen, Sainio kertoo.

Kokonaisuudessa on paljastettu myös useita epäiltyjä törkeitä huumausainerikoksia, joissa monissa on epäiltynä UB:n epäilty johtaja. Hänen muun muassa epäillään välittäneen eri puolelle Suomea noin 30 kiloa amfetamiinia, josta poliisi on takavarikoinut yhteensä 4 kiloa. Lisäksi hänen epäillään syyllistyneen yli tuhannen ekstaasitabletin hallussapitoon ja levitykseen.

Kuvassa UB:n epäilty johtaja noutamassa ekstaasitabletteja UB:n kokoontumistiloista Tuusulasta.
Kuvassa UB:n epäilty johtaja noutamassa ekstaasitabletteja UB:n kokoontumistiloista Tuusulasta. (Kuva Poliisi)

Epäillyn johtajan epäillään hankkineen huumausaineilla kaikkiaan yli 500 000 euron rikoshyödyn. Monien muiden epäiltyjen osalta rikosepäilyt on jo käsitelty eri oikeusasteissa ja heidät on tuomittu useiden vuosien vankeustuomioihin. Tutkintakokonaisuudessa poliisi esimerkiksi paljasti epäillyn törkeän huumausainerikoksen, jossa kahta miestä epäillään Lahdessa takavarikoidun 150 000 ekstaasitablettierän maahantuonnin järjestämisestä.

Esitutkinnassa on myös selvitetty useita törkeitä ampuma-aserikoksia ja niihin liittyviä omaisuusrikoksia. Esitutkinnan perusteella rikollisjärjestö sai haltuunsa eri puolilla Suomea tehdyillä varkausrikoksilla hankittuja ampuma-aseita, joita takavarikoitiin pelkästään syyskuun kiinniottojen yhteydessä 35 kappaletta. Kaikkiaan UB:n epäiltyä johtajaa epäillään kahden vuoden aikana 60 aseen hallussapidosta, niistä 55 on poliisin takavarikossa.

Edellä mainittujen lisäksi esitutkinnassa on selvitetty suuri määrä muita rikoksia. Esitutkintaa on suoritettu tiiviissä yhteistyössä eri poliisilaitosten ja Tullin kanssa. Lisäksi kansainvälistä yhteistyötä on tehty Europolin, Saksan, Espanjan, Viron, Hollannin, Liettuan, Kolumbian, Kroatian ja Serbian kanssa.

Asia siirretään syyteharkintaan Syyttäjälaitoksen Etelä-Suomen syyttäjäalueelle tammikuun loppuun mennessä.

Lue myös: Poliisioperaatioiden kohteena rikollisjärjestö United Brotherhood – järjestön johtajia otettu kiinni

Kommentoi Facebookissa