SK: Robinin Yö-klassikon huima hinta Vain elämää -ohjelmassa – 5 000 euroa riviltä!

Robin sai luvan versioida Yö-klassikon "Rakkaus on lumivalkoinen", mutta kalliiksi se tuli.

Robin sai luvan versioida Yö-klassikon "Rakkaus on lumivalkoinen", mutta kalliiksi se tuli. (Kuva Olav Stubberud)

Jussi Hakulinen kielsi Samu Haberin Joutsenlaulu-version levyttämisen kokonaan.

MUSIIKKI Vain elämää -ohjelma on suurta televisioviihdettä, ja siinä sivussa suurta musiikkibisnestä. Tulevassa kuudennen tuotantokauden jaksoissa tullaan kuulemaan muun muassa Sunrise Avenuen nokkamiehen Samu Haberin versio -klassikosta Joutsenlaulu. Yksi ohjelman artisteista on Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm.

Kappale kuullaan kyllä ohjelmassa, mutta levyllä sitä ei pysty ostamaan eikä sitä ole mahdollista kuunnella esimerkiksi Spotifysta. Suomen Kuvalehden mukaan kappaleen säveltäjä ja sanoittaja Jussi Hakulinen, joka omistaa myös kustannusoikeudet, ei myönnä klassikolleen sovituslupaa.

Jos versio olisi lähellä alkuperäistä, ei mitään lupaa tarvittaisi. Kappaleesta puuttuvat kuitenkin tunnusomaiset riffit sekä tarinan kannalta tärkeät, viimeiset säkeistöt. Hakulinen kertoo kyseessä olevan periaate ja kappale hänelle henkilökohtainen. Hakulista ei harmita edes menetetyt tulot, jotka saattaisivat olla melkoiset.

Sen sijaan Robinin versio toisesta Yö-klassikosta Rakkaus on lumivalkoinen sai Hakuliselta sovitusluvan. Myös sen sovitus on alkuperäisestä poikkeava, ja Robinin versiosta puuttuu kokonaan viimeinen säkeistö, jossa todetaan että Jumalaa ei ole olemassa.

– Tein kappaleesta hassun tarjouksen. Kyseessä oli siis lähinnä vitsi. Sanoin, että ilman ’vaikkei ole Jumalaa’ -riviä version hinta on 15 000 euroa ja kyseisen rivin kanssa 10 000 euroa. Siitä maksettiin mukisematta isompi summa, Jussi Hakulinen kommentoi Suomen Kuvalehdelle.

Kustannetussa kappaleessa sovittajan yleinen perusosuus tekijänoikeuksista on 11,11 prosenttia, tosin tässä tapauksessa Jussi Hakulinen on myös säveltäjä ja sanoittaja eli saisi kaikki tekijänoikeudet. Yleinen tapa myös on, että sovitusoikeus myönnetään, mutta ei luovuteta prosenttiosuuksia.

Vain elämää -artistit ovat kuudennen kauden osalta edellä mainittujen lisäksi Irina, Tiktak-yhtyeen PetraNikke Ankara ja Laura Voutilainen. Olli Lindholmin päivä on vuorossa ensimmäisenä.

Kommentoi Facebookissa