Ruotsalaiset testasivat päästöhuijausautot – korjaaminen vei ojasta allikkoon

Testit kertoivat, että kulutus kasvoi lähes jokaisessa kaksilitraisella TDI:llä varustetussa autossa.

Testit kertoivat, että kulutus kasvoi lähes jokaisessa kaksilitraisella TDI:llä varustetussa autossa. (Kuva VW)

VW:n päästöhuijausautojen korjaaminen alentaa dieselmoottorien tehoa ja nostaa kulutusta.

AUTOT Volkswagen-konsernin päästöskandaali tuli julkisuuteen toissasyksynä. Sen jälkeen Volkswagen on siirtänyt tulevaisuuden strategiansa painopistettä dieseleistä hybrideihin sekä sähköautoihin, ja päästöhuijaussoftien korjaaminenkin on hyvässä vauhdissa.

Korjaukset aiotaan saada vietyä Euroopassa päätökseen vielä tämän vuoden aikana, ja niistä ei pitänyt koitua asiakkaille mitään haittaa. Autojen tehojen ja kulutuksen kerrottiin säilyvän entisellään, mutta todellisuus voi olla toinen.

Ruotsalainen Teknikens Värld nousi kuuluisuuteen parikymmentä vuotta sitten, kun se sai Mersun A-luokan ensimmäisen sukupolven kaatumaan hirvenväistökokeessaan. Nyt lehti on puolestaan ottanut VW:n päästöhuijausautoille tekemät korjaukset syyniinsä.

Julkaisu testasi 10 VW-konsernin autoa, joiden joukossa oli sekä Volkswagenin, Audin että Skodan tuotteita. Autojen pellin alla oli joko 1,6- tai kaksilitrainen TDI-diesel, ja ne tutkittiin ennen korjaustoimenpiteitä sekä niiden jälkeen.

Testiautojen pellin alla oli joko 1,6- tai kaksilitrainen TDI-diesel.
Testiautojen pellin alla oli joko 1,6- tai kaksilitrainen TDI-diesel. (Kuva VW)

Testit kertoivat, että kulutus kasvoi lähes jokaisessa kaksilitraisella TDI:llä varustetussa autossa. Lisäksi autojen vääntölukemat pienenivät, ja esimerkiksi Audi Q5:n maksimivääntö putosi lähes 10 prosentilla. Vääntökäyrät muuttuivat myös ylävireisemmiksi, eli suurin vääntö irtoaa päästökorjauksen jälkeen entistä korkeammilla kierroksilla.

Tämä tekee arkiajosta vaivalloisempaa, kun koneita tarvitsee kierrättää aiempaa enemmän ja pienempiä vaihteita kaivataan useammin. Tällöin myös kulutus luonnollisesti kasvaa. 2.0 TDI:n korjaukset eivät siis ole menneet aivan nappiin, mutta pienemmän dieselin tapauksessa yhtä pahoja negatiivisia vaikutuksia ei havaittu.

1.6 TDI:hin asennetaan uuden softan lisäksi ilmamassamittarille menevää virtausta vakauttava ritilä, ja se tuntuu toimivan. Teknikens Världin mittausten mukaan yhdenkään pikkudieselin teho ei nimittäin laskenut, ja yhden moottorin teho- ja vääntöarvot jopa kasvoivat päästökorjauksen myötä. Pienemmänkin dieselin maksimivääntö on kuitenkin siirtynyt entistä korkeammille kierroksille.

Volkswagen on yllättynyt ruotsalaislehden tuloksista, ja autonvalmistaja haluaa perehtyä vielä tarkemmin testauksessa käytettyihin menetelmiin ennen virallista kannanottoa.

Kommentoi Facebookissa