Ruotsalaisperhe pääsee jo nyt autonomisen Volvon kyytiin

Göteborgilainen Hainin perhe kulkee jatkossa itseliikkuvalla Volvolla, onnittelemassa Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson.

Göteborgilainen Hainin perhe kulkee jatkossa itseliikkuvalla Volvolla, onnittelemassa Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson. (Kuva Volvo)

Muut joutuvat odottelemaan vielä viitisen vuotta.

AUTOT Autonominen ajaminen on automaailman suurimpia tulevaisuuden megatrendejä. Se voi tuntua tällä hetkellä vielä kaukaiselta utopialta, mutta itsestään liikkuvat autot ovat ainakin autonvalmistajien mukaan todellisuutta jo muutaman vuoden päästä.

Kiinalaisen Geelyn nykyään omistamalla Volvollakin on oma kehitysohjelmansa autonomisen ajon suhteen. Ruotsalaismerkki on toiminut turvallisuuden pioneerina jo vuosikymmenten ajan, joten itsestään liikkuvat ja inhimillisistä virheistä riippumattomat autot sopivat hyvin merkin imagoon. Volvon autonomisen ajamisen ohjelma on päässyt nyt ensimmäiseen testausvaiheeseensa, ja koekaniineiksi on valittu göteborgilainen Hainin perhe.

Autonomous Driving Brain eli auton "aivot" on sijoitettu takakonttiin.
Autonomous Driving Brain eli auton ”aivot” on sijoitettu takakonttiin. (Kuva Volvo)

He pääsevät osallistumaan oikeassa elämässä tapahtuvaan autonomiseen ajamiseen, eli itsestään liikkuvilla autoilla suunnataan todellisiin liikennetilanteisiin. Volvo aikoo omien sanojensa mukaan määritellä tässä käytettävän teknologian kuskin roolin pohjalta eikä toisin päin. Autonvalmistaja haluaa saada selville, miltä ihmisistä tuntuu, kun he kytkevät autonomisen moodin päälle ja pois.

Aikomuksena on siis selvittää, kuinka tämä vahdinvaihto sujuisi mahdollisimman kitkattomasti. Lisäksi Volvo haluaa tietysti kuulla, mitä ihmiset haluaisivat tehdä itsekseen liikkuvassa autossa matkan aikana. Tässä piilee suorastaan huimia bisnesmahdollisuuksia, koska asiakkaille voidaan kaupata viihde- ja muuta sisältöä takaamaan miellyttävä matkanteko.

Laserkeilauslaitteisto mittaa etäisyyksiä ja antaa tietoa turvallista kulkua varten.
Laserkeilauslaitteisto ja kaukokartoittimet mittaavat etäisyyksiä sekä antavat tietoa turvallista kulkua varten. (Kuva Volvo)

Ruotsalaismerkin autonomisen ajon hankkeen nimi on ”Drive Me”, ja siitä on tarkoitus luoda tämän hetken edistyksellisin ja kattavin tosielämän itsenäisen ajamisen projekti. Monet eri yritykset tekevät sen puitteissa yhteistyötä, ja vuoteen 2021 mennessä tavoitteena on saada jopa 100 autonomista autoa liikenteeseen. Niillä aiotaan ajaa Göteborgin ympäristön lisäksi myös muualla Ruotsissa, Lontoossa sekä Kiinassa, ja matkustajina nähdään Hainin perheen kaltaisia tavallisia ihmisiä.

Tarkoituksena on lisäksi tuoda täyden autonomisen ajon mahdollistava ohjelma kaikkien Volvojen lisävarusteeksi vuoteen 2021 mennessä. Merkin autopilottiteknologiassa käytetään laajennettua versiota tämänhetkisestä Pilot Assist -järjestelmästä, joka löytyy mm. XC90:stä, S90:stä ja V90:stä. Monet eri kamerat ja auton nokalla oleva optiset kaukokartoittimet mahdollistavat myöhemmin täysin itsenäisen ajon, johon ihmisten ei tarvitse puuttua enää lainkaan ainakaan Volvon oman vision mukaan.

Lähde Motor1

Kommentoi Facebookissa