Vuoden urheilijan valinta lähenee – nähdäänkö nyt likaista peliä kulisseissa?

Leo-Pekka Tähti keräsi eniten ykkössijoja äänestyksessä jo vuonna 2012, mutta jäi kolmanneksi.

Leo-Pekka Tähti keräsi eniten ykkössijoja äänestyksessä jo vuonna 2012, mutta jäi kolmanneksi. (Kuva Fanny Schertzer)

Eniten mielenkiintoa herättää voiko vammaisurheilija viimein kivuta korkeimmalle korokkeelle.

URHEILU Tiistaina Urheilugaalassa palkitaan menestyneitä urheilijoita ja heidän taustavoimiaan. Yleisö saa äänestää Sykähdyttävintä urheiluhetkeä, kun taas Urheilutoimittajien Liitto valitsee muun muassa Vuoden urheilijan sekä Vuoden valmentajan. Loput palkinnonsaajat nimeää palkintolautakunta.

Eniten polemiikkia tulee herättämään Vuoden urheilijan valinta. Titteli on jaettu vuodesta 1947 lähtien, jolloin ei saatu eroa pikaluistelija Lassi Parkkisen ja yleisurheilija Mikko Hietasen välillä. Nykyisin ei valita enää vuoden naisurheilijaa erikseen.

Vuonna 1974 ampumahiihdon kaksinkertainen maailmanmestari Juhani Suutarinen hävisi Vuoden urheilija -äänestyksessä 400 metrin Euroopan mestari Riitta Salinille. Suutarisella oli kyllä enemmän ykkössijoja, mutta osa urheilutoimittajista oli jättänyt hänet kokonaan listoiltaan pois. Siksi sääntöihin lisättiin niin sanottu Lex Suutarinen, voittoon riittäisi, jos saa enemmän kuin puolet ykkössijoja.

Keke Rosberg valittiin vuonna 1982 ensimmäisenä moottoriurheilijana Vuoden urheilijaksi. Keke sai kuitenkin äänestyksessä vasta toiseksi eniten ääniä, Oslossa mäkihypyn MM-kultaa ottaneen Matti Nykäsen jälkeen. Moni urheilutoimittaja ei pitänyt moottoriurheilijaa lainkaan urheilijana ja hänen nimensä uupui siksi monesta listasta. Keken voitto tulikin ykkössijojen ja Lex Suutarisen ansiosta.

Vuonna 2004 puolestaan painija Marko Yli-Hannuksela vei Vuoden urheilijan tittelin, vaikka mäkihyppääjä Janne Ahonen keräsi äänestyksessä eniten ykkössijoja. Nyt Ahonen jäi kokonaan pois kaikkein puritaanisimpien urheilutoimittajien listoilta, mutta ei saanut kuitenkaan yli puolta ykkössijoja.

Samoin kävi Leo-Pekka Tähdelle vuonna 2012. Tuolloin purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén valittiin Vuoden urheilijaksi, vaikka paralympialaisten kultamitalisti keräsi ylivoimaisesti eniten ykkössijoja. Moni urheilutoimittaja jätti äänestämättä Tähteä lainkaan, ja ratakelaaja hävisi kokonaispisteissä myös keihäänheittäjä Antti Ruuskaselle.

Eniten mielenkiintoa tuleekin herättämään kysymys, onko vammaisurheilijalla viimein mahdollisuus nousta korkeimmalle korokkeelle myös Vuoden urheilija -äänestyksessä. Toisaalta on myönnettävä, että myös muilla ehdokkailla on hienoja urheilumeriittejä kuluneelta kaudelta. Viime vuonna äänestyksen voitti keihäänheittäjä Tero Pitkämäki.

Kommentoi Facebookissa