He ovat maailman rikkaimmat ihmiset – rikkain lahjoitti yli puolet omaisuudestaan

Maailman rikkain mies Bill Gates on lahjoittanut yhdessä vaimonsa Melindan kanssa yli puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen.

Maailman rikkain mies Bill Gates on lahjoittanut yhdessä vaimonsa Melindan kanssa yli puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen säätiönsä kautta. (Kuva Kjetil Ree)

Kahdeksan maailman rikkainta omistaa saman verran kuin 3,6 miljardia maailman köyhintä.

YHTEISKUNTA Sveitsissä alkaa tänään viikon kestävä World Economic Forumin WEF:n tapahtuma. Maailman talousfoorumi on taloustieteilijä Klaus Schwabin perustama voittoa tuottamaton säätiö, jonka Davosissa pidettävässä tapaamisesta kokoontuvat liikemaailman tärkeimmät johtajat, merkittävät poliitikot sekä kutsutut intellektuellit. Tapahtuma kokoaa raportteja muun muassa tasa-arvon toteutumisesta eri maissa.

Maailmanlaajuista köyhyyttä lieventämään pyrkivä kansainvälinen järjestö Oxfam julkisti ajankohtaan liittyen raporttinsa, jossa se toteaa maailman kahdeksan rikkaimman ihmisen omistavan saman verran kuin maapallon köyhempi puolisko eli 3,6 miljardia ihmistä.

Vuosi sitten Oxfam arvioi, että 62 maailman rikkaimman henkilön varallisuus vastaisi samaa summaa, joten sekä varallisuus on entistä enemmän keskittynyt, että Kiinassa ja Intiassa köyhyys on aikaisemmin arvioitua pahempaa.

Maailman rikkain mies ei ole yllätys, hän on Oxfamin mukaan Microsoftin perustaja Bill Gates. Oxfam arvioi Gatesin nettovarallisuudeksi 75 miljardia dollaria, talouslehti Forbes vieläkin suuremmaksi eli se olisi 84,2 miljardia.

Bill Gates on lahjoittanut yli puolet omaisuudestaan Bill and Melinda Gates Foundation –säätiön kautta käytettäväksi muun muassa kehitysmaissa tapahtuvaan koulutukseen sekä tarttuvien tautien torjuntaan. Hän on kertonut lahjoittavansa lopulta lähes koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen.

Maailman rikkaimmat ihmiset

1 Bill Gates, amerikkalainen Microsoftin perustaja, nettovarallisuus 75 miljardia dollaria

2 Amancio Ortega, espanjalainen Inditexin perustaja, Zara-vaateketjun omistaja, 67 miljardia

3 Warren Buffett, amerikkalainen sijoitusyhtiö Berkshire Hathawayn omistaja, 60,8 mijardia

4 Carlos Slim Helu, meksikolainen Grupo Carso -konsernin omistaja, 50 miljardia

5 Jeff Bezos, amerikkalainen Amazonin perustaja ja johtaja, 45,2 miljardia

6 Mark Zuckenberg, amerikkalainen Facebookin perustaja, 44,6 miljardia

7 Larry Ellison, amerikkalainen tietotekniikkayhtiö Oraclen perustaja ja johtaja, 43,6 miljardia

8 Michael Bloomberg, amerikkalainen mediayhtiö Bloombergin perustaja ja omistaja, 40 miljardia

Kommentoi Facebookissa