Ruotsi oli todella huono – USA on Nuoria Leijonia vastaan suosikki

Nuoret Leijonat MM-kisoissa Edmontonissa

Nuoret Leijonat MM-kisoissa Edmontonissa. (Kuva Pasi Mennander/ Leijonat.fi)

Ruotsin huonouskin auttoi Nuoret Leijonat MM-kisojen välieriin, joissa vastaan tulee Yhdysvallat Suomen aikaa tiistaiaamuna kello 4.30.

JÄÄKIEKKO Suomi on edennyt jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa välieriin kolmannen kerran peräkkäin voitettuaan puolivälieräottelussa Ruotsin 3-2. Nuoret Leijonat teki dramaattisessa ottelussa upean nousun 0-2 -tappioasemasta voittoon Roni Hirvosen tehtyä voittomaalin viimeisellä minuutilla.

Nousu voittoon Ruotsia vastaan kahden maalin tappioasemasta viimeisen minuutin voittomaalilla höystettynä kuulostaa hurjalta tarinalta. Hienosti Suomi hommansa hoitikin, mutta tulos johtui ennen kaikkea siitäkin, että Ruotsi esiintyi hyvin sekavasti ja Suomi pelasi selkeästi parempaa joukkuepeliä.

Ruotsi oli itse asiassa todella huono. Pelaajiensa taitoihin nähden Ruotsi suorastaan alitti riman.

Kun Suomi toisessa erässä rupesi pelaamaan todellisella tasollaan, ei tarvinnut olla enää kristallipallonlukija ottelun voittajaa veikatakseen. Ruotsi oli kuin tyrmäysiskua köysissä odottanut nyrkkeilijä.

Turhautuneessa Ruotsin leirissä häviämisenkään jaloa taitoa ei osattu. Loppusummerin soidessa Arvid Costmar, Lucas Raymond ja Alexander Holtz hyökkäsivät Nuorten Leijonien Juuso Pärssisen kimppuun.

– Sen jälkeen kun lähetyksessä vaihtui kuvakulma, niin 3 SWE pelaajaa yritti vähän antaa hanskaa ja nyrkkiä, ei mitään kummallista, Pärssinen kuittasi tapahtuneen Twitterissä toimittaja Miika Arposelle.

Ruotsalaisten epäurheilijamaisuus kuvasti hyvin joukkueen varsin sekavaa turnausta, joka ei pelillisessä valossa edes ansainnut parempaa päätöstä.

Jo lähtökohdat olivat Ruotsille todella vaikeat, kun Edmontonin MM-turnauksesta jäi pois neljä Ruotsin huippupelaajaa. Lisää lunta tupaan tuli, kun Ruotsin, valmennusjohtokin jäi pois koronan takia. Kolmekymppinen kokematon Joel Rönnmark joutui Ruotsin valmentajaksi.

Rönnmark ei ollut tehtäviensä tasalla. Hän ei vaikeassa tilanteessa kyennyt rakentamaan Ruotsista tasollaan pelaavaa joukkuetta.

Suomi-ottelun lehdistötilaisuudessa Rönnmark vaikutti poissaolevalta.

– Ensimmäisessä erässä pelissä pelasimme todella hyvin. Toisessa erässä emme pelanneet kiekon kanssa ja se ei ollut suunnitelmamme. Suomi oli toisessa erässä vähän parempi. Kolmannessa erässä haimme kolmatta maalia. Ajattelimme, että voisimme hoitaa pelin jatkoajalla tai rankkareilla, summasi Rönnmark ottelun varsin sekavasti.

Rönnmark ilmoitti tietenkin olevansa pettynyt.

– Kaikki ovat varmasti hyvin surullisia. Tunnelmat ovat synkät. Teimme paljon työtä, mutta se ei tuonut tänään palkintoa. Ei ole todellakaan hauskaa hävitä puolivälieräottelua, hän sanoi.

Ensimmäisen erän jälkeen Ruotsi oli johtanut ottelua 2-0. Pärssisen kimppuun loppusummerin jälkeen käynyt Ruotsin hyökkääjä Arvid Costmar harmitteli hyvän otteen katoamista.

– Pelasimme hyvän ensimmäisen erän. Toisessa erässä rupesimme pelaamaan löysästi. Se maksoi tämän ottelun, Costmar sanoi.

Juttuvinkki: Pavel Bure teki viisi maalia, vaikuttiko Leijonien baarireissu asiaan?

Valmennusjohdon vaihtuminen juuri ennen turnausta aiheutti tietysti paljon spekulointia. Siihen Costmar ei halunnut ottaa kantaa.

– Emme ole puhuneet siitä ollenkaan. Keskitymme vain niihin henkilöihin, jotka ovat täällä, hän sanoi vihaisesti.

Aikaiselle kotimatkalle joutunut Ruotsi pelasi yhden historiansa huonoimmista nuorten MM-turnauksistaan. Tarina kertoo hyvin faktasta, ettei nykyjääkiekossa menesty yksilötaidoilla, jos joukkuepeli on sekaisin, eikä valmennusjohto ole tehtäviensä tasalla.

Nuoret Leijonat jatkaa välieriin, joissa vastaan tulee maanantaina Yhdysvallat. Se on selvää, että haaste on suomalaisilla paljon kovempi kuin Ruotsi-ottelussa.

Alkusarjassa Yhdysvallat voitti Ruotsin varsin helposti 4-0. Tasoero oli siinä pelissä selvä.

Puolivälierässään Yhdysvallat pääsi helpolla. Slovakia taipui amerikkalaisille maalein 2-5, eikä Yhdysvaltojen joukkueen edes tarvinnut laittaa kaikkea likoon.

Yhdysvallat on Suomea vastaan selkeä suosikki. Voitto siitä ottelusta vaatii suomalaisilta täydellistä onnistumista.

Se on selvä asia, ettei Suomella ole varaa kyykähtää ottelun ensimmäisessä erässä, kuten kävi Kanadaa ja Ruotsia vastaan. Kahden maalin takaa-ajoasemasta Yhdysvaltoja vastaan on todella vaikea nousta.

USA-ottelu tarjoaa haastetta myös suomalaisille penkkiurheilijoille. Alkaahan peli Suomen aikaa tiistain vastaisena yönä kello 4.30.

Toisessa välieräottelussa kohtaavat Kanada ja Venäjä. Se ottelu alkaa Suomen aikaa kello 1.30.

Venäjä voitti puolivälieräottelussaan Saksan vaivoin 2-1. Kova henkinen paine näkyi Venäjän otteissa. Miesten Karjala-turnauksessa nähty rentous, jossa Igor Larionovin valmentama Venäjä murjoi Suomen miehet 6-2, oli Venäjän taitavilta nuorukaisilta Saksa-pelissä hukassa.

Kanada voitti puolivälierässään Tshekin 3-0. Kanada siirtyi ottelun alussa 2-0 -johtoon ja kesti hyvin Tshekin epätoivoisen takaa-ajoyrityksen.

Venäjä lienee välieräottelussa Kanadaa vastaan vapautuneempi kuin oli Saksa-ottelussa. Larionovin miehistön harjoittama kiekkokontrolli voi tuoda Kanadalle isojakin vaikeuksia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuoret Leijonat teilasi Ruotsin viimeisellä minuutilla – positiivinen viha auttoi

Kommentoi Facebookissa