Ruotsi turhautti Espanjan – Puolalle paha shokki

Ruotsi ja Espanja pelasivat EM-kisoissa maalittoman tasapelin (Kuva Aitor Alcade / UEFA)

Ruotsi ja Espanja pelasivat EM-kisoissa maalittoman tasapelin. (Kuva Aitor Alcade/ UEFA)

Ruotsi taisteli maalittoman tasapelin EM-futiksessa Espanjaa vastaan. Slovakia voitti yllättäen Puolan 2-1 ja Tshekki kukisti Skotlannin 2-0.

JALKAPALLO Selostajalegenda Bror-Erik Walleniuksen kuolematon viisaus kertoo, että jalkapallo-ottelu ratkeaa siihen, kumpi tekee enemmän maaleja, tai sitten siihen, ettei maaleja tehdä. Espanja ei onnistunut EM-ottelussa maalinteossa Ruotsia vastaan pelin päätyttyä 0-0.

Peräti 849 kertaa syöttänyt Espanja hallitsi palloa selvästi, mutta hakkasi päätään seinään. Ruotsin puolustus toimi loistavasti ja maalivahti Robin Olsen oli viimeisenä lukkona.

– Täytyy analysoida tämä peli yksityiskohtaisesti. Olimme selvästi parempi joukkue. Kontrolloimme peliä ja pyrimme luomaan mahdollisimman paljon paikkoja. Vastassa oli fyysisesti vahva joukkue. Mutta mikä meni pieleen oli se, ettemme hyödyntäneet noita paikkojamme. Kaikki näkivät sen, Espanjan päävalmentaja Luis Enrique summasi ottelun.

Luis Enrique ei halunnut ottaa kantaa Ruotsin taktiikkaan.

– Heidän valmentajansa valitsi, miten he pelaavat. He pelasivat siten, miten he normaalisti pelaavat meitä vastaan. Kaksi hyökkääjää yrittää murtautua läpi. Heillä oli muutama paikka. Mutta tuo kysymys on Herra Anderssonille, eikä minulle, hän sanoi.

Luis Enrique antoi ymmärtää, ettei olisi huolissaan. Tasapeli ei ollut jatkopaikan kannalta Espanjalle vielä tuhoisa.

– Olimme epäonnisia, kun paikkoja oli paljon. Mutta se on jalkapalloa. Kaksi peliä on jäljellä. Jos emme ole kahden parhaan joukossa, yritämme päästä jatkoon parhaiden kolmosten joukossa.

Puolalle yllätystappio Pietarissa

Espanja kohtaa alkulohkossaan seuraavaksi Puolan, joka hävisi avausottelussaan Slovakialle yllättäen 1-2. Tappio oli paha takaisku puolalaisten jatkohaaveiden kannalta, vaikka kaksi ottelua toki onkin jäljellä.

Puolan Grzegorz Krychowiak sai toisella puoliajalla punaisen kortin. Se muutti ottelun kulkua, mutta Puolalla oli tarpeeksi maalipaikkoja voittoon.

Lehdistötilaisuudessa puolalaistoimittajat esittivät Puolan portugalilaiselle päävalmentajalle Paulo Sousalle hyvinkin kriittisiä kysymyksiä. Sousa ilmoitti olevansa taktisista asioista toimittajien kanssa eri mieltä.

– Meillä oli useita maalipaikkoja. Aloitimme toisen puoliajan hyvin. Sitten pelaajamme joutui ulos. Emme vartioineet Slovakian avainpelaajaa ja he saivat maalin. Pitää selvittää miksi näin kävi. Ehkä keskittyminen ei ollut kohdallaan, totesi Sousa.

Sousa korosti, että Puola hallitsi peliä vajaalukuisenakin.

– Kymmenellä pelaajalla loimme kolme erinomaista paikkaa. Puolustuslinjamme pelasi rohkeasti, mikä ei ollut helppoa siinä tilanteessa. Olisimme voineet olla boksissa tietysti tehokkaampia.

Sousan mielestä taktiikka ei mennyt pieleen. Pelaajat eivät olleet hänen mukaansa riittävällä tasolla.

– Mielestäni teimme taktisesti hyviä päätöksiä. Emme toteuttaneet suunnitelmaa vain riittävän hyvin. Paransimme peliä loppua kohden. Maalissamme olimme hyvin organisoituneita ja kaikki pelaajamme olivat oikeassa paikassa.

– Slovakia on fyysisesti vahva. Teimme muutoksia sijoittumisiimme ja teimme maalin ja sen jälkeenkin olimme lähellä tehdä maaleja lisää. Jotkut pelaajat voivat pelata paremmin, mutta pettymys on enemmänkin, että keskittymistä ei ollut riittävästi oikeisiin päätöksiin. Se pitää analysoida, Sousa jatkoi.

Yksittäisistä pelaajista kysyttäessä Sousa ilmoitti, ettei analysoi julkisesti pelaajia erikseen.

– En halua tuomita julkisesti ketään pelaajaa. Heitä täytyy tukea ja pitää olla joukkueessa yhtenäisinä ja positiivisina. Totta kai olen pettynyt itse ja pelaajat ovat pettyneitä myös. Emme voi hävitä näin, hän sanoi.

Sousa korostaa, ettei Puola vielä ole menettänyt mahdollisuuksiaan jatkopaikkaan.

– Täytyy olla positiivinen. Meillä on yhä kuusi pistettä saavutettavana. Espanjaa vastaan on uusi yritys ja toivottavasti siinä ottelussa saavutamme kunnon tuloksen. Jos emme ole positiivisia, on vaikeaa saavuttaa tuloksia. Mutta uskon, että pääsemme yli vaikeuksista.

Edellisissä MM-kisoissa 2018 Puola hyytyi alkulohkoon. Silloin odotukset olivat korkealla ja pettymys oli suuri. Nyt saman pelätään Puolassa toistuvan.

Tshekkipelaajan komea maali ihastutti

Tshekki aloitti jalkapallon EM-turnauksen vahvasti voittamalla Skotlannin 2-0. Ottelun hahmo oli molemmat maalit viimeistellyt Patrik Schick.

Tshekin päävalmentaja Jaroslav Silhavy oli helpottunut.

– Voitto maalein 2-0 on loistava tulos avausottelusta. Heillä oli pitkiä palloja ja meillä oli hyvä puolustus. Maalivahtimme Tomas Vaclic oli hyvä ja haluan kiittää häntä nollapelistä. Hän varmisti nollapelillään voittomme. Patrik Schick teki toisen jakson alussa toisen maalin ja puolustimme johtoasemaamme loppuun saakka, vaikka heillä oli paikkoja, summasi Silhavy ottelun.

Shickin toinen maali oli komeaa katsottavaa. Se saattaa olla koko turnauksen komein maali.

Schick näki Skotlannin maalivahdin David Marshallin olleen kaukana maalistaan ja käytti tilaisuuden hyväkseen. Hän nosti pallon lähes puolesta kentästä ja pallo painui kaukaa verkkoon. Veto lähti noin 45 metristä.

Silhavy ei säästellyt kehuja Schickin esitystä kuvaillessaan.

– Olen iloinen, että hän teki sellaisen maalin. Tiedämme, että hän on nero. Hänen ensimmäinen maalinsa oli keskitys ja pusku ja toinen maali oli toisesta maalista. Emme ole nähneet sellaista maalia keskikentältä pitkään aikaan. Hän on yrittänyt sellaista maalia aikaisemmistakin peleistä. Uskon, että hän tekee tässä turnauksessa lisääkin maaleja.

Silhavy painotti joukkueensa onnistuneen kokonaisuutena hyvin ja ennen kaikkea sillä taattiin voitto. Skotlanti laittoi tshekit välillä kovaan paineeseen.

– Oli kova taisto. Tiesimme, että he olisivat aggressiivisia, kuten olivatkin. Joillain hetkillä olimme heitä parempia, mutta skotit laittoivat meidät kovaan paineeseen ja taistelivat loppuun saakka. Mutta meillä oli hyvä puolustus tänään.

Tshekki pelaa seuraavaksi Kroatiaa vastaan. Todennäköisesti tasapelillä siitä ottelusta Tshekki varmistaisi jo jatkopaikkansa.

– Olemme puhuneet tästä, että tämä oli tärkeä peli, mutta tämä oli vasta alku, mutta meillä on vasta kolme pistettä, ja se ei välttämättä riitä. On kaksi peliä kovia joukkueita vastaan. Tarvitsemme ainakin vielä yhden pisteen. Tuntuu tietysti helpottavalta. Jos emme olisi voittaneet tänään, olisivat seuraavat pelit vaikeampia. Mutta toistan, että tarvitsemme yhden pisteen vielä, Silhavy päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Veikkausliigasta EM-kisoihin – ”Tiesin kyllä, että pelin taso olisi korkeampi”

Kommentoi Facebookissa