Veikkausliigasta EM-kisoihin – ”Tiesin kyllä, että pelin taso olisi korkeampi”

Huuhkajien EM-joukkue harjoituksissa.

Huuhkajat harjoituksissa. (Kuva Martin Rose/ UEFA)

Huuhkajien Daniel O’Shaughnessy on ainoana pelaajana mukana EM-kisoissa kotoisesta Veikkausliigasta. Tanska-pelin kovempi taso ei O’Shaughnessya huimannut.

JALKAPALLO Tanskan viime lauantaina EM-kisoissa 1-0 voittanut Huuhkajat palasi sunnuntaina Kööpenhaminasta Pietarin lähiseuduille valmistautumaan keskiviikon Venäjä-otteluun. Joukkueen terveystilanteeseen tuli maanantaina muutama päivitys.

Joona Toivio ei ollut mukana maanantaina harjoituksissa. Hänen varpaalleen astuttiin Tanska-pelissä ja varotoimenpiteenä hän jäi harjoituksista pois. Mutta kaikkien ennusteiden mukaan Toivion tilanteen pitäisi olla ihan ok Venäjä-ottelua ajatellen.

Viroa vastaan pelatussa harjoitusottelussa tällin saanut Nikolai Alho osallistui maanantaina ensimmäistä kertaa täysipainoisesti harjoituksiin. Alho jatkaa joukkueessa, joten varamiehenä ollut Albin Granlund lähti vahvuudesta pois.

HJK:n puolustaja Daniel O’Shaughnessy teki Tanska-ottelussa historiaa. Hänestä tuli ensimmäinen Veikkausliigan pelaaja, joka on päässyt tositoimiin jalkapallon EM-kisoissa.

O’Shaughnessy hoiti hommansa myös mallikkaasti. Voittihan Suomi Tanskan 1-0.

Tosin ottelun jälkeen suomalaistunnelmat olivat alamaissa Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin sairauskohtauksen kanssa.

– Upea voitto meiltä ja tosi ylpeä olen joukkueen suorituksesta. Mutta haluan lähettää terveiset Christian Eriksenille. Toivottavasti hän paranee täyteen kuntoon, kommentoi O’Shaughnessy maanantaina lehdistötilaisuudessa.

Suomalaisia Eriksenin tapaus järkytti. Keskusteluapua oli tarjolla.

– Kaikki oli iloisia voitosta, mutta kaikkien mielessä oli Christian Eriksen, mitä hänelle tapahtui. Joukkueelle on tarjottu keskusteluapua. Nyt katseet on tietysti jo seuraavassa Venäjä-pelissä, O’Shaughnessy sanoi.

Suomi pelasi odotetusti kolmen topparin linjalla. Joona Toivion ja Paulus Arajuuren pääsy avaukseen oli selviö, mutta Daniel O’Shaughnessy valinta avaukseen oli yllätyskin.

– Kaikki tiesi, että Joona ja Paukku olisivat kaksi kolmesta, mutta muuten oli tiedossa, että olisi kova kilpailu. En olettanut, että avaan, mutta onneksi pääsin avaamaan. Kyllä siitä tuli aika hieno fiilis. Rupesi vähän jännittämään sen jälkeen, kun Rive kertoi, O’Shaughnessy kertoi tunnelmistaan kuultuaan avauskokoonpanon paikastaan.

O’Shaughnessy hoiti hommansa hienosti. Hän oli Suomen parhaita pelaajia Tanska-ottelussa.

– Olen tosi tyytyväinen. Oli hienoa taistella niitä vastaan, kun Valioliigapelaajiakin oli Tanskalla mukana. Se on aina upea kokemus, hän sanoi.

EM-kisoissa pelin taso on tietysti valtavasti korkeammalla kuin Veikkausliigassa. O’Shaughnessy ei kuitenkaan ajatellut, missä sarjassa hän pelaa seurajoukkueessaan.

– Tilannenopeus ja pelin tempo on aika eri luokkaa. En mä sitä sen kummemmin ajatellut, että olen Veikkausliigan pelaaja. Tiesin kyllä, että pelin taso olisi korkeampi. Mutta hienoa oli, että onnistui itseltäni hyvin ja että tuli voitto.

O’Shaughnessy korostaa, että Suomi onnistui Tanskaa vastaan ennen kaikkea joukkueena. Puolustuspeli meni suunnitelmien mukaan.

– Puolustuspelaaminen onnistui. Koko joukkueelle täytyy antaa krediitit, että saatiin pidettyä Tanska poissa vaarallisilta paikoilta. Luke hoiti loput. Koko joukkueen voitto.

O’Shaughnessyn pitkät rajaheitot ovat herättäneet huomiota. Hänellä on luontainen kyky heittää pitkälle.

– Ihan pienestä pojasta saakka olen heittänyt pitkälle. En ole harjoitellut sen kummemmin. Tullut ihan automaattisesti.

Häneltä kysyttiin myös taitoja perinteisemmässä suomalaislajissa. Keihäänheitto ei ole Huuhkaja-topparille kuitenkaan tuttua.

– En ole kokeillut keihästä. On pallon heittämiseen jäänyt, hän sanoi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Uusi päivä valkeni – Christian Eriksen voi paremmin ja Huuhkajat on pisteen päässä jatkopaikasta

Kommentoi Facebookissa