Uusi päivä valkeni – Christian Eriksen voi paremmin ja Huuhkajat on pisteen päässä jatkopaikasta

Huuhkajat voitti EM-kisoissa Tanskan 1-0

Huuhkajat voitti EM-kisoissa Tanskan 1-0. (Kuva AOP)

Tanskan joukkue julkaisi sunnuntaina lupaavan tiedotteen Christian Eriksenin vointiin liittyen. Suomi valmistautuu keskiviikon Venäjä-otteluun, josta tasapeli veisi Huuhkajat lähes varmasti jatkoon.

JALKAPALLO Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin vakava sairauskohtaus vei päähuomion Huuhkajien historiallisessa ensimmäisessä EM-ottelussa. Voitosta ei voitu oikein iloitakaan, kun vastustajajoukkueen pelaaja oli vähällä menettää henkensä kesken ottelun.

Suomen peliesityksen analysointi on jäänyt konkurssiin ajautuneen, mutta netissä yhä toimintaansa jatkavan Jukka Röngän operoiman Elmo-lehden harteille. Muut mediat ovat laittaneet asioita tärkeysjärjestykseen asettamalla uutisoinnissa terveyden itse urheilun edelle. Tyylitajukin on journalismissa taitolaji.

Pelin analysointi on Eriksenin tapauksen jälkeen irvokasta. Mutta mitä peliin tulee, loi Suomi yhden maalipaikan ja teki siitä maalin. Suomen pelisuunnitelma onnistui Tanskaa vastaan hyvin, vaikka päävalmentaja Markku Kanerva sanoikin, että olisi toivoinut joukkueensa luovan enemmän paikkoja.

Kanerva sanoi, että kyse oli tavallaan kahdesta eri ottelusta. Avoimeksi kysymykseksi jääkin, miten Suomen olisi käynyt, jos Eriksen ei olisi saanut sairauskohtaustaan. Tanskan joukkue hallitsi peliä Eriksenin kohtauksen jälkeenkin. Viimeistely olisi voinut olla tanskalaisilla tehokkaampaa, jos traaginen tapaus ei olisi kummitellut heidän mielissään.

Eriksenin tapaus jatkoi Huuhkajien dramaattista tarinaa. EM-kisapaikka tuli 2019 vaiherikkaiden käänteiden jälkeen. Lokakuussa 2019 pelatun surkean 1-4 -tappioon päättyneen Bosnia-Hertsegovina-ottelun jälkeen Suomi taisteli itsensä kisoihin voittamalla Armenian sekä Liechtensteinin. Bosnialaisten Suomi-voiton jälkeinen tappio Kreikalle kuitenkin ratkaisi käytännössä Suomen kisapaikan.

Historiallista kisapaikkaa juhlittiin Suomessa täysin siemauksin. Matkoja varattiin Kööpenhaminaan ja Pietariin.

Mutta sitten maaliskuussa koronavirus levisi Eurooppaan ja siirsi kisoja vuodella. Pelättiin jo pahinta, ettei kisoja pelattaisi ollenkaan.

Piti odottaa kesään 2021. Lauantaina 12. kesäkuuta Kööpenhaminan Parkenilla elettiin suomalaisittain emotionaalisia hetkiä. Mutta tunnelmat muuttuivat, kun Eriksen lyyhistyi kentälle.

Suomi voitti ottelun, mutta Eriksen oli mielissä päällimmäisenä. Huuhkaja-fanit saivat kiitosta ja kunnioitusta, kun he huusivat Eriksenin nimeä Suomen voiton jälkeenkin. Suomen pelaajat saivat kiitosta, kun eivät tuuletelleet Joel Pohjanpalon maalia.

Eriksen selvisi hengissä. Hän on yhä kisojen ykköspuheenaihe Suomessakin. Vähemmälle huomiolle jää, että Huuhkajat on todella lähellä jatkopaikkaa.

Belgia voitti lauantaina Venäjän 3-0. Se tulos tarkoittaa, että tasapeli keskiviikkona Pietarissa pelattavasta ottelusta Venäjää vastaan hyvin todennäköisesti varmistaisi Suomen jatkopaikan.

Jatkoon pääsee lohkojen kaksi parasta. Lisäksi kuudesta lohkosta etenee jatkopeleihin neljä parasta lohkokolmosta.

Tällä systeemillä neljä pistettä pitäisi riittää jatkopaikkaan. Voi jo sanoa, että Suomi on pisteen päässä jatkopaikasta.

Eriksenin tila kohentunut

Tanskan joukkueesta kuultiin sunnuntaina parempia uutisia. Eriksen voi jo paremmin.

Seuraavassa Tanskan joukkueen tiedote:

”Viimeisimmät uutiset: Olemme puhuneet Eriksenin kanssa tänä aamuna, ja hän on lähettänyt terveiset joukkuetovereilleen. Hänen tilansa on vakaa. Hän on edelleen sairaalassa lisätutkimuksia varten.

Joukkue ja henkilökunta ovat saaneet kriisiapua. Kaikki tukevat toisiaan eilisien tapahtumien jälkeen.

Haluamme kiittää kaikkia, jotka ovat lähettäneet sydämellisiä tervehdyksiä Christian Eriksenille. Tervehdyksiä ovat lähettäneet kannattajat, pelaajat, sekä Tanskan että Englannin kuninkaalliset perheet, kansainväliset liitot, seurat ja niin edelleen.

Rohkaisemme kaikkia edelleen lähettämään terveisiä Tanskan jalkapalloliiton kautta. Varmistamme, että kaikki viestit välitetään Christianille ja hänen perheelleen.”

Teksti Otto Palojärvi, Kööpenhamina

Lue myös: Huuhkajat ei juuri iloinnut voittoaan – Christian Eriksen päällimmäisenä mielissä

Kommentoi Facebookissa