Saadaanko Suomeen taas superkokous – Brezhnev ja Ford, Jeltsin ja Clinton, nyt Putin ja Trump?

Vladimir Putin osallistuisi mielellään Sauli Niinistön isännöimään presidentti Donald Trumpin tapaamiseen, jos sellainen järjestetään.

Vladimir Putin osallistuisi mielellään Sauli Niinistön isännöimään presidentti Donald Trumpin tapaamiseen, jos sellainen järjestetään. (Kuva TPK/AOP)

Vladimir Putin ilmoitti tulevansa mielellään, mutta tapaaminen riippuu Yhdysvalloista.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Venäjän Arkangelissa pidettävän kansainvälisen arktisen foorumin People and the Arctic -paneelikeskusteluun. Mukana olivat myös Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson sekä Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Suomen puheenjohtajuusvuoro Arktisessa neuvostossa alkaa virallisesti 11. toukokuuta. Paneelin juontaja, amerikkalaisen CNBC:n englantilainen uutisankkuri ja talousjournalisti Geoff Cutmore kysyi Niinistöltä olisiko tämä halukas kutsumaan sekä Vladimir Putinin että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin valtionpäämiesten kokoukseen, kun Suomi ottaa vastaan neuvoston puheenjohtajuuden.

– Olisimme mielissämme mahdollisuudesta isännöidä tällaista kokousta, presidentti Niinistö vastasi.

Cutmore kysyi myös Putinilta, mitä tämä ajattelisi jos Suomi esittäisi kyseisen kutsun ennen heinäkuussa tapahtuvaa G20-valtioiden kokousta.

– Suomi on hyvä naapurimme. Sillä on hyvä asiantuntemus korkean tason tapahtumien järjestämisestä. Suomi olisi sen johdosta sopiva maa ja Helsinki sopiva paikka tällaisen tapaamisen järjestämiselle, Putin vastasi.

Putin totesi huippukokouksen riippuvan kuitenkin Yhdysvalloista.

– Jos näin tapahtuu, osallistumme mielellämme ja tulen mielelläni.

Suomi ei olisi ensimmäistä kertaa suurvaltajohtajien tapaamisen näyttämönä. Vuonna 1975 kylmä sota oli vielä voimissaan ja Eurooppa jaettuna rautaesiripulla, kun tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Suomi tekivät aloitteen Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin pitämisestä.

Helsinkiin saapui 35 valtionpäämiestä, mukana neuvostojohtaja Leonid Brezhnev sekä Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford.

Myös vuoden 1997 maaliskuussa Helsinki tarjosi puitteet Venäjän ja Yhdysvaltojen huipputapaamiselle. Nyt Venäjän Boris Jeltsin ja Yhdysvaltain Bill Clintonin keskustelivat Naton laajenemisesta ja Euroopan turvallisuuskysymyksistä kahden kesken Mäntyniemessä, Martti Ahtisaaren isännöimänä.

Kommentoi Facebookissa